Maraş’tan yükselen kokunun nedeni enkaz altında kalmış cenazeler mi?

Maraş’ta enkazlardan hala cenazeler çıkarılırken, dokunulmayan birçok enkazda da çürümeye başlayan cenazelerin kokusu yayılmaya devam ediyor. 
Depremin merkez üssü Maraş’ta hala birçok enkaza dokunulmamış. Enkazların altında insanların olduğu belirtiliyor. Büyükşehir belediyesi binasının çevresinde en büyük yıkımın yaşandığı Trabzon Caddesi, Azerbaycan Bulvarı, 15 Temmuz ve Zübeyde Hanım Bulvarları üzerinde onlarca enkazda, onlarca kepçe çalışırken, sıra sıra dizilen kamyonlarla molozlar şehrin dışında belirlenen 3 farklı yere taşınıyor. Devlet Su İşleri’ne ait kamyon ve kepçelerin ağırlıklı olarak görüldüğü şehir merkezinin ana arterler dışında kalan ara sokaklarda ise, enkazlar olduğu gibi duruyor.
AĞIR BİR KOKU DUYULUYOR 
Enkazdan yükselen toz nedeniyle insanlar, maske ile dolaşmak zorunda. Tozun yanı sıra enkaz başlarında ağır bir koku yayılıyor. Bu kokunun hala dokunulmayan enkaz altında yaşamını yitirenlerden kaynaklandığı belirtiliyor.
120 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ
Terk edilmiş hissi yaratan şehirde daha çok farklı kentlerden gelen ekipler bulunuyor. Kent merkezinden göç etmek zorunda kalanların sayısı ise 120 bin olarak tahmin ediliyor. Depremden sonra Antalya’ya giden ancak bir hafta sonra geri gelen bir yurttaş, hala yaşadığı şoku atlatamadığını dile getirirken, “Kulağında küpe olan insanları hor görüyorduk. Çocuğum küpe taktı diye dövdüm ama imdadımıza da ilk yetişenler onlar oldu, canla başla çalıştılar. İnsanları enkazdan çıkardılar. Küpe takmak falan bir şey değilmiş. İnsanın yüreğinde insanlık olmalıymış” diyor.
YAKLAŞIK 200 KİŞİ HALEN ENKAZDA
Halk, hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin farklı rakamlar telaffuz ediyor. Resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten şehir sakinleri, hayatını kaybedenlerin sayısının 15 bin civarında olduğunu söylüyor. Enkaz altında halen çıkarılmamış cenazelerin olduğu bilinirken, bir AFAD çalışanı enkaz altında halen yaklaşık 200 kişinin olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.
Benzer haberler
2 CENAZE ÇIKARILDI 
Azerbaycan Bulvarı üzerinde süren çalışmalarda işyeri sahipleri de enkaz başında bekliyor. Bir kepçe operatörü, “Şu an daha çok esnafın malını çıkarmaya çalışıyoruz. Kiminin değerli eşyaları var, kimi de ne kurtarırsak diye burada bekliyor” dedi. Azerbaycan Bulvarı üzerindeki enkaz kaldırma çalışmaları sırasında 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Cenazelerin çıkarılması sırasında etrafa yine ağır koku yayılırken, cenazeler kimlik tespiti için morga kaldırıldı.
DOKUNULMAMIŞ ENKAZLAR VAR
Şehrin biraz daha üst kısımlarında kalan 15 Temmuz Caddesi üzerinde ise, neredeyse birçok enkaza henüz dokunulmamış. Diğer caddelerde ise, şehrin göbeği olarak görülen Belediye binasının etrafına nazaran daha az kepçe ve kamyon bulunuyor. Kimi yurttaşlar ise, hasarlı binalardan eşyalarını asansörle tahliye etmeye çalışıyor.
ÇALIŞMA DAHA YAPILMADI
Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde ikinci depremde yıkılan bina sakinlerinden Mehmet Ali Aytekin, enkaz altında kimsenin kalmamasının kendilerini teselli eden tek durum olduğunu belirtirken, hasar tespiti ve enkazın kaldırılması için her gün binanın önüne gidip geldiğini söyledi. Aytekin, “Şehir şu anda çökmüş durumda. Ben sabah 08.00’de geliyor, akşam da gidiyorum. Çadırda kalıyorum. Bu binada bazı şeyler var onları çıkarmaya çalışıyoruz. Çalışma daha yapılmadı, gelmediler” dedi.
Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal 
İlginizi çekebilir