Malezya’dan örnek davranış: Adıyaman’da kurduğu sahra hastanesinde Kürtçe tercümanla hizmet veriliyor

Malezya ordusunda görevli 106 uzman sağlık personeli, Adıyaman’ın Çelikhan (Çêlikan) ilçesinde depremzedeler için sahra hastanesi kurdu. Bölgedeki vatandaşlar ise hastanede Kürtçe tercüman aracılığıyla verilen hizmetten son derece memnun.

Maraş’ta 6 Şubat günü meydana gelen 7.7 ile 7.6’lık iki büyük depremden büyük yara alan Adıyaman’da bir çok ülkeden yardım ekipleri görev yapıyor.

Depremin ilk günü 70 kişilik arama kurtarma ekibini bölgeye sevk eden Malezya, Adıyaman’ın Çelikhan (Çêlikan) ilçesinde askeri sahra hastanesi kurdu.

Rûdaw’a konuşan Dr. Radduan, “Burası seyyar bir hastane. Yani üçüncü düzey bir hastane oluyor bu. Buraya teşhis uzmanlarımızla birlikte geldik. Genel cerrahi, ortopedi uzmanı, kadın doğum uzmanımız da var” dedi.

Malezya ordusunda görevli 106 uzman sağlık personelinden oluşan ekipte cerrah, çocuk doktoru, ortopedist, anestezi uzmanı ve göz doktoru gibi birçok uzman bulunuyor.

Eczacı ve sağlık çalışan Azira da, “Burası bizim eczanemiz, burada hastalara ilaç veriyoruz. Yaralılar muayeneden geçtikten sonra tedavi için buraya geliyorlar. Ağrı ve ateşi olan hastalara ilaç veriyoruz. Bu şekilde tedavi ediyoruz. Türkiye’de biz buna ilk yardım diyoruz. Burada göreve başladığımızdan beri günde ortalama 50 kişi geliyor. Önümüzdeki hafta daha fazla insana hizmet etmeyi umuyoruz“ dedi.

Hastane ilçe merkezinin yanı sıra çevre köylerden gelen hasta ve yaralılara da hizmet sunuyor. Bu yüzden hastanede Kürtçe tercüman da bulunuyor.

Bölge sakini Cebrail Gündüz, “Buraya tedavi için geldim. Çeklikan’a büyük hizmet verdiler. Allah onlardan razı oldun” dedi.

Mustafa Kır ise “6 bin kilometre uzaktan gelmiş bize hizmet veriyorlar. Doktorları da çok iyi. Allah razı olsun” diye belirtti.

Malezya sağlık ekibi, ihtiyaç olduğu sürece bölgede hizmet vereceklerini belirtti.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir