Mahkemeden skandal karar: Tecavüz sanığı koruculara ‘iyi hal’ indirimi

Diyarbakır’da 13 yıldır süren davada mahkeme, 16 yaşındaki Z.M’yi istismar eden 3’ü korucu 8 sanığa, “iyi hal indirimi” uyguladı, 12 yıl hapis cezası verdi. Dava sürerken, Z.M, 70 yaşındaki bir erkekle evlendirildi, tutuklu sanık yok.

Benzer haberler

Amerika, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam…

Kenya’da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı…

Diyarbakır’da yaşayan 16 yaşındaki Z.M’nin hayatını karartan tecavüz olayı, Eğil İlçesi’ne bağlı Bahşiler Köyü’nde 2009 yılında yaşandı. Babası da korucu olan Z.M, 16 yaşında ortaokul birinci sınıf öğrencisi iken, okulda, korucu F.B’nin tecavüzüne uğradı. Z.M’nin ismi tecavüz davasının 8 sanığı arasında kısa sürede yayıldı. Tehdit ve baskılarla, 16 yaşındaki kız çocuğu bir buçuk yıl boyunca sistematik bir şekilde tecavüz ve tacize maruz kaldı.

Hamile kaldı

Z.M, defalarca gerçekleşen sistematik tecavüz nedeniyle gebe kaldı. Gebelikle beraber, olay da açığa çıkmış oldu. Şikayet üzerine Z.M, Kadın Sığınma Evi’ne gönderildi. Eğil Cumhuriyet Savcılığı olay ile ilgili soruşturma başlattı. Ancak, dosya 3 yıl burada bekletildi. Başsavcının değişmesi ile dosya, Diyarbakır’a gönderildi. Korucular F.B., F.M., İ. M., minibüs şoförü H.M, hastanede temizlikçi olarak çalışan H.M, köyde yaşayan M.T hakkında “çocuğa cinsel istismar” iddiasıyla 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Eğil İlçe Jandarma Komutanı M.Y ile korucu A.M hakkında ise “cinsel taciz” iddiasıyla dava açıldı. 2 sanık hakkında 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıkların tümü reddetti

Haklarında 15 yıl hapis istemiyle dava açılan 8 sanık, suçlamaların tümünü reddetti. Ancak, Z.M doğum yaptıktan sonra, yapılan DNA testinde bebeğin temizlik görevlisi H.M’ye ait olduğu ortaya çıktı. İlk ifadesinde Z.M’ye tecavüz ettiğini reddeden H.M, DNA testinin ardından, 16 yaşındaki kız çocuğu Z.M ile “kendi rızası” ile birlikte olduğunu ileri sürdü. Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir süre tutuklu kalan sanıkların tümü, serbest bırakıldı.

Ağabeyi öldürüldü

Dava devam ederken, anne-babasının evine dönen Z.M’nin hem hayatı hem psikolojisi alt üst oldu. Baskılardan dolayı okuluna devam edemedi. Korucu olan babasının silahına el konuldu, tazminat ödenmedi. Z.M, kendisinden 50 yaş büyük 70 yaşında bir erkekle evlendirilerek, başka bir köye gönderildi. Davada sanıkların tümü serbest kaldığı için Z.M ve ailesi sürekli baskı ve tehditlere maruz kaldı. Köyde çıkan bir kavgada Z.M’nin ağabeyi de ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Mahkemeden skandal karar

Sanıkların Yargıtay’a götürdüğü davada, Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, karar verdi. 24 Kasım’da çıkan karara göre, sanıklar F.B, H.M, F.M, H.M, İ.M, , M.T.’ye 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, skandal bir karar imza attı. Kadın cinayetleri ve tecavüz davalarında, kadın örgütlerinin yıllardır karşı çıktığı TCK’nın 62’inci maddesi bu davada da uygulandı. Mahkeme, “sanıkların olumlu davranışları ve cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkilerini” göz önünde bulundurarak, cezayı 6’da bir oranında düşürdü. Sanıklara 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Karakol komutanına da ‘iyi hal’

Mahkeme, tecavüz olayının gerçekleştiği dönemde Eğil İlçe Jandarma Komutanı olan M.Y “cinsel tacizden” 3 yıl hapis verdi. Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, M.Y’ye de iyi hal indirimi uygulayarak, cezasını 2 yıl 6 aya düşürdü.

‘İyi hal’ indirimi yara gibi’

Amida Haber’e konuşan davanın avukatı Fuat Hayri Demir, sanıklara “iyi hal” indirimi uygulanmasına tepki gösterdi. “İyi hal indirimi yargılamada bir yara gibi” diyen Demir şunları söyledi: “Maalesef tecavüzcüler duruşmaya takım elbiseli, beyaz gömlekli gelince suçunu inkar etmiş olmalarına, işledikleri suçtan bir pişmanlık duymamalarına rağmen mahkeme iyi hal uygulamasına gidiyor. Elbette bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Demir, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Ceza nasıl infaz edilecek?

Sanıkların tümü serbest olduğu için, cezanın infazı konusunda da soru işaretleri olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: “Mahkeme cezayı verdi, ama ceza kesinleşince, nasıl infaz edilecek orası muamma çünkü sanıkların tümü serbest. Korucular halen görev başında. Yüz kızartıcı bir suçtan soruşturma başlatıldıktan sonra görevden alınmaları gerekiyordu. Ama alınmadılar.”

 

AMİDA HABER: Gönül Morkoç-İlyas Akengin-özel)

İlginizi çekebilir