Mahabad’daki gösterilerde 6 kişi daha yaşamını yitirdi

İran güvenlik güçlerinin Rojhılat kentlerindeki gösterilere açtığı ateş sonucu aralarında bir çocuğun da yer aldığu 6 kişi yaşamını yitirdi.  

13 Eylül’de İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Kürt kadın Jina Emini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi ardından başlayan gösteriler ikinci ayını geride bırakırken, Rojhılat kentlerinde son birkaç gündür gösteriler yeniden şiddetlendi.

Dün gece Piranşar, Ciwanro ve Dewlan’da Mahabad’daki ablukayı protesto etmek amacıyla destek gösterileri düzenlendi.

İran güvenlik güçlerinin göstericilere doğrudan ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden birisinin çocuk olduğu öğrenildi. Ayrıca daha önce Bokan’daki gösterilerde ağır şekilde yaralanan bir göstericinin ise yaşamını yitirdiği belirtildi.

Piranşar’dan isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaşın Rûdaw’a verdiği bilgiye göre,  İran güvenlik güçleri göstericilere doğrudan ateş açtı. Açılan ateş sonucu Tahir Azizi ve Karwan Kadir isimli iki gösterici yaşamını yitirdi.

Tahir Azizi’nin cenazesi için toplanan halk İran rejimi aleyhine sloganlar attı ve mezarlıkta güvenlik güçleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçleri göstericilere ateş açtı. Açılan ateş sonucu Haydar Mahalli isimli bir kişi daha yaşamını yitirdi.

Ciwanro’da dün gece Mahabad ile dayanışma amacıyla düzenlenen gösteriye İran güvenlik güçleri ateşli silahlarla müdahale etti. Saldırıda 16 yaşındaki Bahaedin Weysi ile okuldan evine dönerken merminin isabet ettiği İrfan Kakayi isimli bir öğretmen yaşamını yitirdi.

Sine Vilayetine bağlı Dewlan’da ise güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan 25 yaşındaki Muhsin Niyazi kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Öte yandan Cuma günü Bokan kentinde düzenlenen gösterilerde ağır yaralanan Süleyman Şukri isimli gösterici dün gece yaşamını yitirdi.

Rojhılat kentlerinde son beş günde yeniden alevlenen gösterilerde İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 36 Kürt yaşamını yitirdi.

İran güvenlik güçleri, son günlerde Rojhılat’ın özellikle Mahabad kentinde ağır silahlar ve zırhlı araçlarla müdahale ediyor.

Sosyal medya üzerinden ve insan hakları örgütlerince kamuoyu ile paylaşılan videolarda İran’ın Kürt göstericilere doğrudan ateş ettiği, polisin eylemcilere karşı silah ve patlayıcılar kullandığı, kentte elektriklerin kesildiği görülüyor.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, dün geçtiği bilgilendirmede ağır silahların kullanılması sonucu Mahabad’da 4 Kürt vatandaşın öldürüldüğünü duyurdu.

Öldürülen Kürtlerin isimlerinin Muhammed Ahmedi Gagış, Mehran Rehmani, Kemal Ahmedpur ve Azad Hesenpur oldukları açıklandı.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir