Macron’dan 30 milyar euroluk ‘2030 hedefi’: Yeşil hidrojende lider olacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin 2030 yılına kadar yeşil hidrojende lider olmasını ve daha küçük nükleer reaktörler inşa etmeyi hedeflediğini söyledi.

Macron, iş dünyası liderleri ve genç girişimcilerden oluşan bir toplantıya yaptığı açıklamada, ülkeyi “yeniden sanayileştirmek” için 30 milyar euro ek yatırım yapılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 6 ay önce yeni planını duyuran Macron, “İnovasyon ve sanayileşme savaşını aynı anda yürütmeliyiz” dedi.

Çok sayıda elektrikli araç üretileceğinin altını çizen Macron, Fransa’nın on yılın sonuna kadar düşük karbonlu bir uçak, küçük bir modüler reaktör ve yeşil hidrojen üretimi için iki mega fabrika inşa edeceğini ifade etti.

“Start-up’lara önemli bir rol vereceğiz”

Macron, ‘Fransa 2030’ olarak adlandırılan uzun vadeli yol haritasının, Fransa’nın endüstriyel geleceğini inşa etmede köklü devlerle birlikte küçük, çevik start-up’lara önemli bir rol vereceğini dile getirdi.

Liderlik ve hammaddelere erişim için küresel rekabetin ortasında inovasyonun kilit önemde olacağını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, “Fransa ve Avrupa’nın üretken bağımsızlığını sağlamak için bir çerçeveyi yeniden inşa etmeliyiz. Kazanan hepsini alır” dedi.

Diğer hedefler arasında yarı iletkenlere yatırım yapmak ve biyotıp da dahil olmak üzere Fransız sağlık sektöründe yeniliği güçlendirmek yer alıyor.

Paris yönetimi, koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında geçen yıl 100 milyar euroluk plan açıkladı. Bu miktarın büyük kısmı yeşil enerji politikalarını teşvik için ayrıldı.

/euronews/

İlginizi çekebilir