Macaristan Cumhurbaşkanı Novak: Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla yardımda bulunacağız

 Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de, Başbakan Mesrur Barzani ile birlikte, Macaristan hükümeti tarafından yaptırılan okulun açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla yardımda bulunmak istediklerini belirtti ve “Yalnız değilsiniz” dedi.

Katalin Novak, konuşmasında, “Dünyada 360 milyon Hristiyanın tehdit altında” olduğunu kaydetti.

“Terörü kınıyoruz”

Macaristan Bayrağının Kürdistan Bölgesi bayrağına benzediğini belirten Katalin Novak, “Macar bayrağını hepiniz biliyorsunuzdur. Bizim bayrağımız da sizinkine benziyor. Kırmızı, beyaz ve yeşil ama ne yazık ki güneş yok. Macar halkına karşı iyi niyetinizi gösterdiniz. Macar bayrağını burada görmekten gurur duyuyoruz” dedi.

“Ortak düşmanımız uluslararası terördür” diyen Cumhurbaşkanı Novak, “İnsana saygı duyuyoruz. Kimseye öğretmekten hoşlanmıyoruz. Sadece saygı gösteriyoruz. Bu, diğer kişiyi anlamak, tanımak ve saygı duymak istediğimiz anlamına geliyor. Demokratik çözümü destekliyoruz, demokrasiden yanayız ve ona saygı duyuyoruz. Şiddeti kınıyoruz. Terörü kınıyoruz. Ortak düşmanımız uluslararası terördür. Burada, Irak’ta askerlerimiz bunun için savaşıyor” diye konuştu.

Okul bugün resmen açıldı

İki yılda inşa edilen ve bu yıl birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar öğrenci almaya başlayan “Meltho International School” bugün resmen açıldı.

Macaristan, okulun inşası için 4,5 milyon dolar tahsis etti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Ainkawa semtinde 10.000 metrekarelik bir araziyi okulun inşası için bağışladı.

Okulun web sitesinde yer alan habere göre okula, Süryanice’de “söz” anlamına gelen “Meltho” adı verildi.

Rûdaw’dan Peyam Serbest’e konuşan okulun yönetim kurulundan Süryani Ortodoks Başpiskoposu Mor Nicodemos Daoud Matt Sharaf, çocukların burada “gururla” okumasını istediklerini söyledi.

Mor Nicodemos Daoud Matt Sharaf, “Çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak istiyoruz. Kaliteli bir eğitim almasını istiyoruz. Macaristan hükümeti, okulun inşası konusunda bize yardımcı olabileceğini bildirdi, biz de bunu memnuniyetle karşıladık” dedi.

Öğrenciler de okulu finanse ettiği için Macaristan’a teşekkür etti.

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin katkılarıyla özgürlüklerine kavuşan 15 Ezidi Kürt kadınla da bir araya gelmişti.

 

/rd/

İlginizi çekebilir