Macaristan Başbakanı Orban’dan Avrupa Birliği’ne veto tehdidi

Avrupa Birliği’nde Brüksel yönetimi ile Macaristan Başbakanı Victor Orban arasındaki gerginlik bitmiyor.

Orban, hukuk devleti konusundaki uzlaşmazlıklar nedeniyle Avrupa fonlarına erişmek için alması gereken 7,5 milyar Euro’luk Covid fonunu Nisan ayından bu yana askıya alan AB’ye karşı, Ukrayna’ya yardım planını ve “küresel asgari vergi” reformunu veto etme kartını masaya koydu.

Konu, 6 Aralık’ta toplanacak AB Maliye Bakanları toplantısında karara bağlanacak.

AB yönetimi, AB fonu çerçevesinde 7,5 milyar Euro, pandemi sonrası toparlanma fonu için de 5,8 milyar Euro olmak üzere toplam 13,3 milyar Euro’nun Macaristan’a ödenip ödenmeyeceğine karar verecek.

Bu büyük finansal yardımı kaçırmamak için Brüksel’in talep ettiği reformları gerçekleştirmek için adeta bir maraton başlatan Macaristan, önce AB’den gelen fonların nasıl harcandığını izlemek için bir “yolsuzlukla mücadele birimi” oluşturdu.

Benzer haberler

Ara formül arayışı

Orban’ın partisi, kamu ihalelerinde daha fazla şeffaflık sağlamak için toplam 17 yasada değişiklik planı hazırladı. Bu planın bir örneğini de son tarih olan 19 Kasım’da AB Komisyonu’na sundu.

Bu önlemler ilk etapta Komisyonu tatmin eder nitelikte görünse de, Avrupa Parlamentosu bu planı yeterli bulmuyor. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bugün Macaristan konusunda düzenlenen oylamalı bir tartışma yapılacak. PPE, Renew, S&D, Yeşiller, pek çok AP üyesi, Budapeşte’nin talep edilen 17 reformu yerine getireceğine inanmıyor.

Ancak Konsey ve Komisyon arasında “hiç kimsenin Macaristan’ın fonlarını kesme sorumluluğunu üstlenmek istememesi” nedeniyle bir ara formül üzerinde çalışılıyor.

/VOA/

İlginizi çekebilir