Lübnan’da liman patlaması davasındaki tutukluların serbest bırakılması protesto edildi

Lübnan’daki Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınları, soruşturmada tutuklu yargılananların serbest bırakılmasına tepki göstermek için Adalet Bakanlığı önünde eylem düzenledi.

Onlarca kişi, Lübnan Temyiz Mahkemesi Başsavcısı Gassan Uvaydat’ın dün açıkladığı, “istisnasız bir şekilde” liman patlamasında yargılanan tüm tutukluların serbest bırakılması kararını kınamak ve soruşturmayı yürüten yargıç Tarık Bitar’a destek için Adalet Bakanlığı binasının önünde bir araya geldi.

Patlamada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, soruşturmanın Lübnan mahkemelerinde değil adaletin yerini bulması için uluslararası mahkemelere taşınması talebinde bulundu.

Patlamada oğlunu kaybeden Ahmed Kadan, “Lübnan’daki yargıçlar ve yargı bağımsız değil. Yargımız suçluları yargılamak yerine onları serbest bıraktı. Bu yüzden dosyanın uluslararası mahkemeye taşınmasını istiyoruz.” dedi.

Soruşturma dosyasından el çektirilen ve tüm yetkileri alınan yargıç Bitar’a destek için eyleme katılan Iyad İtani, “Bitar, şerefli, onurlu bir yargıçtır. Eli kanlı olanlardan hesap sormaya çalışıyor. Dosyanın siyasi bir mesele haline gelmesine karşıyız.” diye konuştu.

Konuşmasında Hizbullah’ı işaret eden İtani, “Maalesef elinde silah bulunduran partinin sözünün dışına kimse çıkmıyor ve tüm siyasi partiler ona mahkum.” ifadelerini kullandı.

/Ajans/

İlginizi çekebilir