Londra’da ‘KAL GAXAN’ kutlamaları 

İngiltere’nin başkenti Londra’da Dersim coğrafyasında Aleviler tarafından kutlanan günümüze kadar gelebilmiş eski bir gelenek olan ‘Kal Gaxan’ kutlamaları gerçekleştirilecek.  

Londra’da faaliyet yürüten Dersim-Der’in desteği ile St Mary’s Church kilisesinde 10 Aralık Cumartesi akşamı saat 18:30’da gerçekleşecek Gaxan kutlamaları, Yadigar Ana’nın okuyacağı gulbeng ve çalınacak deyişler ile başlayacak ve gelenlere lokma dağıtılacak.  Sanatçı Dursun Can Çakın’ın ders verdiği Enfield Alevi Kültür Merkezi öğrencilerinin çalacağı deyiş ve eserlerin yanısıra, sanatçı Murat Sığırcı’nın derslerini verdiği kadınlardan oluşan London Bendir Group da deyişlerle sahne alacaklar.  

 Gaxan kutlamaları devamında Britanya’da sevilen sanatçılar Suna Alan ve Reşo Zelal de sahne alacaklar. Dinleyiciler, sanatçıların seslendirdikleri eserler eşliğinde doyasıya halaylar çekebilecekler.  

Benzer haberler

Eleonore Fourniau’nun ilk Kürtçe albümü yayınlandı

Kadri Yıldırım’ın ‘Her Yönüyle Feyli Kürtler ve…

 Tarımın ilk başladığı Zagros dağlarında ortaya çıkan bir çok ritüel gibi binlerce yıldır Dersim, Erzincan, Sivas, Elazığ, Malatya, Maraş, Bingöl, Muş ve çevre yörelerde kutlanmakta olan ”Gaxan” (Gağan) Raa Haqi inanç sisteminde biten ve yeniden başlayan yılın kutsanmış tekrarıdır / dönüşümüdür. Eskiyen yılın uğurlanması ve yeni yılın birtakım bereket, bolluk, kolektif aidiyet temsilleri içeren kültlerle karşılanmasıdır.   

 St Mary’s Church, Stoke Newington Church Street, London, N16 9ES adresinde gerçekleşecek kutlama etkinliğinin biletleri £10’dur ve sadece kapıdan temin edilebilir. 

 Etkinlik ile ilgili daha fazla bilgi için: https://fb.me/e/26iAMFhjY

İlginizi çekebilir