Kürtlerin Irak ordusunda oranı yüzde 2; Güvenlik teşkilatında ise yüzde 1

 Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi’ne göre, Irak ordusunun yüzde 2’si Kürtlerden oluşuyor. Ordudaki subay sayısı da bu orandan çok daha az. Güvenlik teşkilatları içerisindeki oran ise yüzde 1 kadar.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Segvan Yusuf, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Irak ordusunda Kürtlerin payı çok küçük. Her alanda olduğu gibi ordu ve güvenlik güçleri içerisinde de Irak’taki bileşenler arasında dengeyi yeniden sağlamak için çalışma yapılmalı” dedi.

Irak Planlama Bakanlığı’nın tahminlerine göre Kürdistan Bölgesi’nin nüfusunun ülkenin genel nüfusunun yüzde 14’ünü teşkil ettiğini belirten Yusuf, “Buna göre ordu ve güvenlik birimleri içerisinde de seviyeye denk gelecek bir orana sahip olabilmek için hep birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.

Segvan Yusuf, Irak ordusunda Kürtlerin oranının yüzde 2 olduğunu belirterek, “Ordudaki subay sayısı da bu orandan çok daha az. Irak ordusu dışındaki Irak istihbarat ve güvenlik teşkilatlarında Kürtlerin oranı yüzde 1’dir” bilgisini paylaştı.

Benzer haberler

Yusuf, “Geçmişte Irak ordusu ve güvenlik kurumlarında Kürtlerin sayısı planlı olarak azaltıldı, askeri ve güvenlik kurumlarında Kürtlere ait bazı mevkiler ellerinden alındı” dedi.

Kürtlerin Irak’ta askeri makamlar da dahil 380 civarında makama sahip olduğunu belirten Yusuf, bunların yaklaşık 200’ünün Savunma ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik kurumları ve teşkilatlar olduğunu söyledi.

Kürt vekil, “Irak Genelkurmay Başkanlığı makamı da bir kez daha Kürtlere geri verilmeli” diye belirtti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), Muhammed Şiya es-Sudani kabinesine katılma şartlarından biri de Peşmerge bütçesi ve maaşlarının ödenmesi, silahlandırılması ve Peşmergenin Irak savunma sisteminin bir parçası gibi görülmesiydi.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir