Kürtler Avrupa’da meydanlara çıktı: Rojavayı savunacağız

Avrupa ülkelerinin başkentlerinde alanlara çıkan Kürtler, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kurdistan Bölgesine yönelik saldırılarını kınadı ve silah sağlayan ülkelere çağırılarda bulunarak, sessiz kalmamalarını istedi.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kurdîstan Bölgesine yönelik saldırılar, Avrupa ülkelerinin birçok başkentinde protesto edildi. Almanya, Hollanda, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs olmak üzere birçok ülkede yapılan açıklama ve yürüyüşlerle saldırılar kınandı. Alanlara çıkan Kürtler, Türkiye’ye silah sağlayan,  destekleyen ülkelere de çağrılarda bulunarak, savaşa karşı sessiz kalmamalarını istedi.
MÜNİH
Almanya’nın Münih kentinde yürüyüş düzenleyen Kürtler, Türkiye’ye silah desteğinin kesilmesini istedi. Odeonsplatz’da bir araya gelen Kurdîstanlılar ve dostları, YPG ve YPJ flamalarını taşıdı, Almanca bildiriler okudu. Rojava halkına ve devrime sahip çıkma çağrısı yapan kitle, saldırılar durdurulana kadar kesintisiz eylem çağrısı yaptı. Yoğun katılımın olduğu eylemde sık sık “Bijî Berxwedana Rojava”, sloganını attı. Odeonsplatz’da başlayan yürüyüş ABD Konsolosluğu ve Bavyera Başbakanlığı önünden geçerek tekrar aynı yerde son buldu.
STUTTGART
Almanya’nın Stuttgart kentinde de özellikle gençler yürüyüşe katıldı. Alman devletinin Kürtlere karşı yasaklarını kınayan gençler, PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile Stuttgart sokaklarında “Bijî Serok Apo” gibi sloganlarla yürüdü.
HILDESHEIM
Almanya’nın Hildesheim kentindeki Kurdistanlılar ve dostları, halkın kalabalık olduğu alışveriş merkezleri önünde toplanarak, Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kurdistan’a yönelik saldırılarını protesto etti. Angoulemeplatz’da başlayan yürüyüş belediye önünden dönerek tekrar aynı yerde son buldu.
BREMEN
Türkiye’nin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının başladığı günden bu yana alanları terk etmeyen Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan Kürtler, Alman gençlik grupları ve Kürt dostları, dün yaptıkları mitingle protestolarını sürdürdü.
Sevê Kadın Meclisi öncülüğünde Merkez Tren İstasyonu önünde düzenlenen eyleme Rojava ile Dayanışma Grubu ve enternasyonalist gençlik örgütleri de katılarak destek verdi.
HAMBURG
Almanya’nın Hamburg kentinde bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg’dan Rojava’ya Faşizme Karşı Birleşik Mücadele İnisiyatifi tarafından yapılan yürüyüş, kentin en işlek semti olarak bilinen Jungferstieg’de başladı. Mitingde konuşan kadın hakları aktivisti Alman yazar Anja Flach, hava bombardımanının devam ettiğini hatırlatarak, saldırılarda birçok sivil insanın yanı sıra çocukların da katledildiğini belirtti.  Erdoğan rejiminin NATO ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya’nın da bilgisi dahilinde bu saldırıları yaptığına işaret eden Flach, bedeli ne olursa olsun Kürt halkının ve dostlarının mücadelelerinden asla taviz vermeyeceğini söyledi.
ULM
Kürtler ve dostları Almanya’nın Ulm kentinde de Türkiye’nin saldırılarını protesto etti. Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm bileşenlerince şehir merkezinde gerçekleşen protestoda çok sayıda YPG bayrağı da açılarak, hain saldırı kınandı, dayanışma kararlılığı sergilendi.
WUPPERTAL
Almanya’nın Wuppertal ketinde Türkiye’nin, Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları tarafından protesto edildi. Alman polisinin keyfi engellemeleriyle karşı karşıya kalan kitle dağılmayarak eylemlerini bir yürüyüşle sonlandırdı.
MEMMINGEN
Almanya’nın Bavyera eyaleti sınırları içinde olan Memmingen’de protesto edildi. Partizan taraftarlarının da içinde bulunduğu, anti faşist grup tarafından düzenlenen eylemde “Yaşasın Uluslararası Dayanışma” pankartı açıldı.
VİYANA      
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürtler ve enternasyonalist kesimler, Türkiye’nin  devletinin Rojava’ya yönelik barbar saldırılarını sokaklara akın ederek kınadı. Avusturyalıların en yoğun olduğu merkez olan Neubaugasse’de buluşan halk, Heldenplatz’a kadar yürüdü.
MARSİLYA
Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) eylemleri aralıksız sürüyor. Avrupa Parlamentosu Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen Kürtler, parlamento yetkililerine bir dosya sundu.
Marsilya eylem tertip komitesi hafta içi her gün eylemlerin olacağını, bugünlerde herkesin eylemlilikleri sahiplenmesi çağrısında bulundu.
ZÜRİH
Saldırıların başladığı günden bu yana hemen her gün alanlara çıkan İsviçre’nin Zürih kentinde yaşayan Kürdistanlılar, dün akşam saatlerinde yaptıkları yürüyüşle de protesto etti. Bêrîtan Kadın Meclisi öncülüğünde, merkez tren istasyonu önünde düzenlenen eyleme Rojava Komitesi ve enternasyonalist gençlik örgütleri de katılarak destek verdi.
AARAU
İsviçre’nin Aargau Kantonu’na bağlı Aarau bölgesinde protesto edildi. Kanton merkezi Aarau Bahnhof’ta bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı ve enternasyonal devrimci, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, YPG ve YPJ flamaları açarak kent merkezinde yürüyüşe geçti.
MILANO
İtalya’nın Milano şehrinde Kürtler ve dostları Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırı ve işgal girişimini protesto etmek için Milano Türk Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylem geç saatlerde eylem sona erdi.
ROMA
Roma Kürt Komitesi ve Berta Ekolojik Hareketi üyelerinin ortak organizasyonuyla İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Fiumicino havaalanında Türk Havayolları şirketine yönelik işgal eylemi gerçekleştirildi. Eylemde Rojava ve Medya Savunma Alanlarındaki direniş selamlandı ve soykırım saldırıları protesto edildi.
LEFKOŞA
Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinde Kürdistanlılar ile dostları, Türkiye’nin Rojava ve Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik, saldırılarına karşı Rusya ve Amerikan Konsolosluğu önünde miting gerçekleştirdi.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin seferberlik ruhu ile işe gidilmemesi ve çocuklarını okula göndermemesi çağrısına uyan Kıbrıs’taki Kürtler, bulundukları şehirlerden eylemin yapıldığı Lefkoşa’ya aktı.
Eyleme Kıbrıs Kürt Halkı ile Dayanışma Komitesi üyeleri, Yeşiller Partisi’nin önceki dönem genel başkanı ve aynı zamanda Teofilos Georgiadis’in en yakın arkadaşlarından olan Yorgos Parkidis,  anarşist, feminist, sol-sosyalist örgüt temsilcileri katıldı. Eylemciler buradan da Rusya Konsolosluğu’na doğru yürüdü.
ATİNA
Yunanistan’da Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi ve Avrupa Gençlik Hareketleri (TCŞ) çağrısı ile Lavrio kampında buluşan yüzlerce kişi Türkiye ve uluslararası kurumlara tepki gösterdi. Yapılan saldırıları kınayarak,  uluslararası devletlerin sessizliği protesto edildi.
AMSTERDAM
Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Türkiye’nin konsolosluğu önünde Rojava’ya dönük saldırısı protesto edildi. Kürtler ve dostları Hollanda’da üç gün boyunca alanlardaydı.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir