Kürt dengbejlerin en ünlü isimlerinden Şakiro için ölümünün 26’ncı yılında anma gecesi düzenlenecek

Benzer haberler

Kürt dengbejlerin en ünlü isimlerinden Şakiro için ölümünün 26’ncı yılında anma gecesi düzenlenecek. Etkinliğin açılış konuşmasını Murathan Mungan yapacak

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Gölge Kültür Merkezi (GKM), Dengbêj Şakiro’nun (Şakir Deniz) 26’ncı ölüm yıldönümünde İstanbul Bakırköy’de bulunan Cem Karaca Kültür Merkezi’nde “Dengbêjlerin şahı Şakiro’yu anma gecesi” düzenleyecek.

24 Haziran günü saat 19.00’da başlayacak olan etkinliğin açılış konuşmasını şair yazar Murathan Mungan yapacak. Anmaya, dengbêj Zahıro, Kazo, Xêni, Salihê Qûbînî, Hediye, Eylül Nazlıer ve Erhan Kaya da katılacak.

KÜRT SANATÇILAR KATILACAK

Anmanın ikinci bölümünde dengbêjliğin Kürt kültüründeki önemi tartışılacak. Bu bölüme Kürt sanatçılar Ciwan Haco, Ömer Güneş, İbrahim Şahin, Hozan Maruf ve Hozan Şemdin video konferans yoluyla katılarak değerlendirmelerde bulunacak.

KÜRT HAFIZASI: ŞAKİRO

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; anma etkinliğini düzenleyen kurumlardan MKM sanatçısı Engin Deniz, yapılacak etkinliğin önemine değindi. Dengbêj Şakiro’nun Kürtler için tarihi bir geleneği temsil ettiğini ifade ederek Şakiro’nun “Kürtlerin hafızası” olduğunu belirtti. Şakiro için ilk defa kapsamlı bir etkinlik düzenleyeceklerini belirten Deniz, etkinlikle Şakiro şahsında yaşamını yitiren tüm dengbêjleri yad edeceklerini ekledi. Şakiro’yu dengbêjlik kültürünü en iyi temsil eden dengbêjleren biri olarak gördüklerini ifade eden Deniz, bu anmayla aynı zamanda Kürtçe üzerindeki baskılara da cevap olacaklarını aktardı.

ANMAYLA VERİLEN CEVAP

Deniz, Kürt dili ve kültürüne yönelik baskılara dair şunları söyledi: “Kültürel, ekonomik, siyasi gibi birçok baskıyı hepimiz yaşıyorduk ama bu yıl bu baskılar çok daha görünür bir şekilde yaşanıyor. İlk defa Kürtçe’nin bu kadar açık, aleni olarak yasaklandığı ve susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu anmada aslında bu baskılara karşı bir cevap olma niteliğindedir. Hakikaten bir toplumun dilini yasaklamak bu çağda ilkel ve vahşi bir davranıştır. Biz de Kürtler olarak bu tutuma karşı bir cevap vermek gerektiğini düşündük. Etkinlik biraz da bu kapsamda olacak” ifadelerini kullandı.

‘BU BİR BAŞLANGIÇ OLMALI’
Bugün Kürtçe üzerindeki baskıların bir sömürü politikasından kaynaklandığını belirten Deniz, bu politikanın temel nedeninin ise Kürtlerin asimile edilmek istenmesinden kaynaklandığını vurguladı. Bu politikaların kesinlikle sonuçsuz kalacağını ifade eden Deniz, “Kürtler her koşulda kendi dillerine sahip çıkacak bir halktır. Bunun tarihsel örnekleri de çoktur. Bir dili yasaklamak, hor görmek kabul edilebilecek bir şey değildir. Amacımız hem Şakiro’yu anmak hem de toplumda Kürtçe’nin sahiplenilmesi için bir duyarlılık oluşturmaktır. Bir diğer yanı ise baskıları yaratanlara karşı ‘biz hala buradayız, sonuna kadar bu dili sahipleneceğiz’ mesajı vermek istedik. Bu dengbej kültürünü önümüzdeki kuşaklara aktarabileceğimiz, anlatabileceğimiz yollar bulmalıyız. Bu bir başlangıç olmalı” şeklinde konuştu.
Deniz son olarak, başta Kürt halkını ve Kürt dostlarını hem dengbêj Şakiro’yu anmaya, hem de Kürtçe’nin sahiplenilmesi için düzenleyecekleri etkinliğe katılmaya çağırdı.
Kaynak: MA
İlginizi çekebilir