Küresel piyasalarda gözler Avrupa Merkez Bankası’na çevrildi

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmalarına çevrildi.

Yoğunlaşan bilanço sezonunda Google’ın ana kuruluşu Alphabet ve Microsoft gibi önemli şirketlerin karlılıklarının beklentilerin altında kalmasıyla New York borsası karışık bir görünüm sergilerken, resesyon ihtimali günden güne güçlenmeye devam ediyor.

Dün (26 Ekim), gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark Şubat 2020’den bu yana ilk kez sıfırın altına indi.

Hafta başından bu yana yaklaşık 20 baz puan gerileyen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,03’te, 3 aylık hazine bonosu getirisi ise yüzde 4,05 seviyesinde bulunuyor.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,16 ile 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkede yeni konut satışları artan mortgage faiz oranları ve yüksek seyreden konut fiyatlarının etkisiyle eylülde aylık bazda yüzde 10,9 azalışla 603 bine geriledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) söz konusu gelişmeler karşısında faiz artırımlarında yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentiler ise piyasalardaki satış baskısını törpülüyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek hafta yapılacak toplantıda Fed’in 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yönelik beklentiler güçlenmeyi sürdürüyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir