Kürdistan İttifak’tan Birleşmiş Milletler’e çağrı: Kürtlere yönelik ırkçı saldırıları önleyecek tedbirler alın

Kürt partilerinden oluşan Kürdistan İttifak Partileri, Konya’da Kürt aileye karşı yapılan saldırının sistematik ve örgütlü olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler Komitesi’ne Türkiye’de Kürtlere yapılan ırkçı saldırıları önlemek için  Türkiye’ye baskı yapmalarını istedi.

Türkiye’de yapılan genel ve yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile seçim ittifakı kuran Kürdistan İttifak Partileri, Konya’da Karslı Kürt aileye karşı yapılan ırkçı saldırıya ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti GGC’de açıklama yapan Kürdistani partiler, son dönemlerde Kürtlere karşı Türkiye metropollerinde yaşanan saldırılara dikkat çekti. Partiler adına açıklama yapan DDDK üyesi Abdulhay Okumuş ve KKP Başkanı Sinan Çiftyürek, hükümet yetkililerinin “aileler arası husumet kavgası” iddiasına sert bir dille eleştirdi.

Olayın ırkçı bir saldırı olduğunun altını çizen Okumuş ve Çiftyürek,  daha önce Afyon, Ankara gibi illerde de Kürtlerin ırkçı saldırılara maruz kaldığını hatırlattı. Ortak açıklamada Birleşmiş Milletler Komitesi’ne de çağrıda bulunan ittifak partileri, şu açıklamada bulundu:

“Siyasi iktidar olanlardan sorumludur. Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar sonrası BM Irk Ayrımcılığı Komitesinin tavsiyeleri doğrultusunda ırkçılığın etkili soruşturulmasını ve cezasız kalmasını önleyecek tedbirler almasını talep ediyoruz. Sorumlu veya sorumlular derhal bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalıdır. Türkiye’nin demokrasi güçlerini, muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını bu ırkçı saldırılara karşı açık ve aktif tavır almaya çağırıyoruz.”

“Saldırılar planlı”

Konu ile ilgili Rûdaw’a konuşan ittifak partilerinden PDK Bakur Başkanı Sertaç Bucak, saldırıların planlı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Türkiye metropollerinde milyonlarca Kürt yaşıyor. Doksanlı yıllarda 4 bin köy boşaltıldı. Şimdi bunlar üzerinden kaos yaratarak, seçimlerin ertelenmesini sağlamak istiyorlar. Kaosu bilinçli bir şekilde çıkartıyorlar. Kürtler bugün Kürdistan Bölgesi’nde bir federasyon ve Rojava bölgesinde ise özerk bir yapı kurmuş durumdalar. Bu nedenle şuan Kürtleri tehlike olarak görüyorlar. Çünkü Kürtler artık dünya gündeminde. Bu nedenle kaos yaratılarak, Kürtler bertaraf edilmek isteniyor.”

“Saldırıların nedeni cezasızlık politikaları”

Özgürlük ve İnsan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan’da Konya’daki saldırıyı ırkçı bir saldırı olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi: “Bu saldırganlar bir yerlerden güç alıyorlar. Gücü nereden alıyorlar? Gücü cezasızlık politikasından alıyorlar. Geçmiş dönemlerde yapılan ırkçı saldırılara karşı önlen alınmış olsaydı ve bu saldırganlara büyük cezalar verilseydi bugün Konya’daki saldırı da olmayacaktı. Saldırıları önlemenin nedeni Cumhurbaşkanı’ndan TBMM’ye kadar, herkes sorumlu davranmalıdır. Böyle saldırılar devam ederse, Allah korusun iki halk karşı karşıya gelir. Bu büyük bir felaket olur. Bu felaketi önlemenin yolu saldırganlara ağır cezalar vermektir.”

 

/rudaw/

İlginizi çekebilir