Kripto para borsası FTX’in Kurucusu ve eski Üst Yöneticisi tutuklandı

Kripto para borsası FTX’in Kurucusu ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Sam Bankman-Fried ABD’nin suç duyurusunun ardından Bahamalar’da tutuklandı.

Peki Amerikan Kongresi’nde ifade vermesinden bir gün önce tutuklanan Bankman-Fried için süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

Bankman-Fried neden tutuklandı ve hakkındaki suçlamalar neler?

New York Güney Bölgesi Savcılığı’nın talebiyle Bahama polisi tarafından tutuklanan 30 yaşındaki kripto girişimcisi hakkında Amerikan sermaye piyasası kurulu SEC’in şikayetiyle yatırımcıları dolandırmak suçlamasında bulunuldu.

ABD’ye ne zaman iade edilecek?

Şu aşamada bu durum belirsizliğini koruyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Bahamalar ile suçluların iadesi anlaşması bulunuyor. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için tamamlanması gereken bir dizi hukuki prosedür bulunuyor. New York Times’in haberine göre Bankman-Fried’in itiraz etmeyi seçmesi durumunda iadesi haftalar veya daha uzun sürebilir.

Fakat şu ana kadar Bankman-Fried yetkililerle iş birliğini tercih etti.

Bundan sonra hukuki süreç nasıl işleyecek?

Geceyi polis nezaretinde geçiren Bankman-Fried salı günü mahkemeye çıkacak ve burada iadesi beklenirken kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verilecek.

FTX’in kurucusu normalde salı günü Temsilciler Meclisi’nin finansal hizmetler komitesine videokonferans yolu ile bağlanarak ifade vermesi gerekiyordu.

Kongre üyesi ve komite başkanı Maxine Waters, Bankman-Fried’in oturuma katılamayacak olmasından hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Waters açıklamasında “Bankman-Fried yaptıklarının hesabını vermeli ama Amerikan halkı 1 milyondan fazla kişiye zarar veren ve zor kazanılmış tasarruflarını kaybetmesine yol açan Bankman-Fried’ın icraatlarını ilk elden dinlemeyi hak ediyor. Halk bu cevapları yemin altında duymak istiyordu, fakat bu tutuklamanın zamanlaması bu fırsatı imkansız kıldı,” ifadelerine yer verdi.

Burada işleri karmaşıklaştıran durum ise Bankman-Fried’ın FTX’e ne olduğun bir çok medya kuruluşuna zaten anlatmış olması. Normalde avukatlarının bunun tersini tavsiye etmesi beklenirdi.

Öte yandan FTX’in yeni üst yöneticisi John Ray III, oturuma katılacak.

Tutuklama yatırımcılar için ne anlama geliyor?

FTX ve ilintili şirketler için başlatılan iflas süreci Bankman-Fried aleyhine açılan davalarla eş zamanlı olarak ilerleyecek. FTX’ten 1 milyon dolara kadar alacağı olan bireysel müşteriler olduğundan bahsediliyor.

FTX’in çöküşünden bu yana Bankman-Fried müşterilere kayıplarını ödemek için elinden geleni yapacağını açıklamıştı.

Kaynak:  euonews

İlginizi çekebilir