Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saldırıda  silahla vurularak hayatını kaybeden Hakim Dal’ın katlili Mehmet Ö’ye 25 yıl hapis cezası verildi

Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saldırıda  silahla vurularak hayatını kaybeden Hakim Dal’ın katlili Mehmet Ö’ye 25 yıl hapis cezası verildi.

21 Temmuz 2021 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Diyarbakırlı Dal ailesi, 60 kişilik bir grup saldırısına uğramış, saldırıda Hakim Dal silahla vurularak öldürülmüştü. Hamdi Dal ve Mustafa Dal ile köylülerden 4 kişi aldıkları darbeler sonucu yaralanmıştı.

Hakim Dal’ın silahla vurularak hayatını kaybettiği olayda katil zanlısı olarak gözaltına alınan Mehmet Ö. tutuklanmıştı.

Konya 7. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda görülen duruşmaya tutuklu yargılanan Mehmet Ö, tutuksuz sanıklar Hamdi D. ve Mustafa D. ile taraf avukatları ve müştekiler katıldı.

İddia makamı duruşmada mütalaasını tekrarladı.

Mahkeme heyeti sanık Mehmet Ö’yü, Hakim Dal’ı “kasten öldürme” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanık Hamdi D’nin “silahla tehdit” suçundan 3 yıl 3 ay 10 gün, Mustafa D’nin ise aynı suçtan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Davanın avukatı Abdurrahman Karabulut: Saldırıya katılan tüm sanıklar ceza almalıydı

Kararın açıklanması ardından Rûdaw’a bağlanan davanın avukatı Abdurrahman Karabulut, Kürtlere yönelik ırkçı saldırıların görüldüğü davalarda adil kararların çıkmadığını belirterek şunları söyledi:

“21 Temmuz’da 80 kişinin üzerinde ırkçı bir grup Konya Meram’da hakim Dal ile kardeşlerine saldırdı. Hakim Dal köye 10 km mesafede koyunlarını otlatıyordu.  Saldırıyı yapan 6 kişi ifadelerinde saldırının gecesi köy camisinin hoparlöründen ‘Kürtler tarlalarımızı, topraklarımızı ele geçirdi. Allah için toplanın onları dövelim’ diye çağrı yapıldığını söylüyorlar. Gece saat 23:00 sularında 70-80 arası toplanan bir grup taşlarla, sopalarla ve silahla Hakim Dal’ın yeğenine saldırıyorlar. Hakim Dal olay yerine geliyor. Daha sonra kardeşleri Hamdi ve Mustafa da geliyor. 4 kişiye saldırıyorlar. En az 10 kişi Hakim Dal’a saldırıyor. Hakim Dal’ı silahla öldüren sanığın kendisi onlarca kişinin saldırdığını isim isim ifadesinde belirtiyor. Sanık ‘Hakim Dal’ın oğlumu öldürmesinden korktuğum için öldürdüm’ diyor.

Türk Ceza Kanunu’nda ‘iştirak halinde ölüme sebebiyet vermek’ diye bir tabir var. Bu olaya katılanların hepsine 25 yıl hapis cezası verilmeliydi. Ancak, Hakim Dal’ı silahla öldürene 25 yıl ceza verildi. Ancak Hakim Dal ile kardeşlerine taşlı, sopalı, silahlı saldırdığı tespit edilen 10 kişiye 3 ay, 4 ay gibi cezalar kesildi veya hiç ceza verilmedi.

Bu kararlar, Kürtler için bu ülkede adaletin olmadığını gösteriyor. Eğer öldürülen Türk saldırıyı yapanlar Kürt olsaydı, muhtemelen bu saldırıda bulanan 80 kişinin hepsi aynı cezaya çarptırılacaktı ki, olması gereken de budur.

2016’da 7 Kürt’ün karıştığı 1 kişinin öldürüldüğü davada bir kişi bıçaklamasına rağmen her 7’sine de 25 yıl hapis cezası verildi.

Dedeoğulları saldırısı, yine bu saldırıda gördüğümüz kadarıyla bu saldırıları kışkırtanlar var. Ayrıca cezasızlık politikası bu tür saldırıların önünü açıyor ve caydırıcı olmuyor.”

Kaynak: Rudaw

İlginizi çekebilir