Kolombiya’nın yeni Cumhurbaşkanı Petro kalıcı barışı adına bütün silahlı gruplara çok taraflı ateşkes önerdi

Kolombiya’nın yeni Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ülke içindeki çatışmaları durdurma ve kalıcı barışı tesis etme adına bütün yasa dışı silahlı gruplara çok taraflı ateşkes önerdi.

Benzer haberler

Ayla Akat Ata: Şimdi sandığa gitme ve mührü DEM’e…

Bafil Talabani Moskova’da: Rusya Dışişleri Bakanı…

Kendisi de eski bir gerilla olan ve 1990 yılında silahlara veda edip siyasete atılan Petro, ülkenin kuzeybatısındaki Antioquia bölgesinde yer alan Ituango belediyesine yaptığı ziyaret sırasında söz konusu ateşkes çağrısını yaptı.

Kolombiya tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı olan Petro, çeşitli silahlı grupların çatışmaları sonlandırma niyetinde olduğunu belirterek, önerdiği ateşkesin “silahlı şiddete kesin bir son verilmesini meşrulaştırmak için gereken toplumsal mutabakata ulaşmak adına en uygun atmosferin oluşmasına katkı sağlayacağını” savundu.

62 yaşındaki Cumhurbaşkanı Petro, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) yönetimi de içinde olmak üzere bütün silahlı grupların temsilcileriyle müzakereler yoluyla ülkede “tam barışın” tesisini hedefliyor.

Uyuşturucu ticareti yapan suç şebekeleri de ateşkes çağrısına dahil edildi

Reuters’in aktardığına göre, Petro, uyuşturucu ticareti yapan ” Golf Clan” gibi silahlı suç şebekelerini de müzakere masasına çekerek, ülkede barışın ve istikrarın sağlanması planı yapıyor.

Petro’nun planına göre, ellerindeki uyuşturucu ve silahları teslim etmeleri karşısında bu silahlı suç şebekelerine indirimli hapis cezaları öneriliyor.

İnsan hakları İzleme Örgütü’ne göre, geçen yıl AGC ve FARC isimli silahlı grupların çatışmaları yüzünden Ituango bölgesinde 4 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Kolombiya’da 60 yıldır süren silahlı çatışmalar çoğu 1985 ila 2018 arasında olmak üzere 450 binden fazla kişinin hayatına kaybetmesine yol açtı.

Savunma Bakanı Ivan Velasquez, hafta içinde yaptığı açıklamada, sivillere daha fazla zarar vermemek için silahlı gruplara yönelik hava saldırılarına ara verileceğini duyurmuştu.,

Kolombiya’da savcılık çarşamba günü, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) liderlerinin tutuklanma emrinin 3 ay süreyle kaldırıldığını duyurmuştu.

Başsavcı Francisco Barbosa, açıklamasında, hükümet ile yeniden masaya oturan ELN liderlerine yönelik tutuklama kararının 3 ay süreyle askıya alındığını belirtmişti.

Kolombiya’da Cumhurbaşkanlığını kazanan Gustavo Petro, seçim kampanyası süresince yaptığı açıklamalarda, ELN ile yeniden masaya oturulacağını ifade etmişti.

ELN, bazı rehineleri serbest bırakmıştı

ELN’in, çeşitli tarihlerde zorla alıkoyduğu bazı rehineleri müzakere masasına destek amacıyla serbest bıraktığı aktarılmıştı.

Kolombiya’nın kırsal bölgelerinde etkili olan ve 2 binden fazla mensubunun bulunduğu düşünülen ELN, Kasım 2016’da eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) devletle barış anlaşması imzalamasından sonra ülkedeki en etkin silahlı grup olma özelliğini taşıyor.

ELN ile müzakereler

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamış ve müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba’nın başkenti Havana’ya taşınmıştı.

Kanlı saldırı

Kolombiya’nın başkenti Bogota, 18 Ocak 2019’da son yılların en kanlı saldırısına sahne olmuş, 80 kilogram patlayıcı yüklü araç kentin güneyindeki General Santander Polis Okulu’nun içine kadar girmiş ve kız öğrencilerin bulunduğu yerleşkede infilak ettirilmişti.

ELN mensubu Jose Aldemar Rojas Rodriguez’in düzenlediği terör saldırısında, saldırganın da aralarında bulunduğu 21 kişi ölmüş, 88 kişi yaralanmıştı.

/ Euronews /

İlginizi çekebilir