Kolombiya ile ELN yeniden barış müzakerelerine başladı

Kolombiya hükümeti temsilcilerinin, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yeniden müzakerede bulunmak amacıyla Venezuela’ya ulaşmasının ardından taraflar, Venezuela’nın garantörlük ve ev sahipliğinde barış müzakerelerini Venezuela’nın başkenti Karakas’ta gerçekleştirdi.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda, konuya ilişkin açıklamasında, “Taraflar, Kolombiya halkının, toplumun ve ulusun bir barış sürecinde ve demokrasinin tam inşasında ilerlemeye yönelik derin özleminin farkındadır” ifadesini kullandı.

İki taraf son görüşmeyi eski Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos hükümeti döneminde Küba’nın başkenti Havana’da gerçekleştirmiş ancak müzakerelerde ilerlemeye sağlanamamıştı.

Kolombiya’da savcılık, 18 Kasım’daki açıklamasında ise ELN’nin iki liderinin de aralarında bulunduğu 17 üyesinin yakalanmasına yönelik kararın kaldırıldığını duyurmuştu.

Venezuela, 14 Eylül’de, Kolombiya ile ELN arasındaki barış görüşmelerinde “garantör ülke” olacağını duyurmuştu

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro “Venezuela, Kolombiya’nın ELN ile yapacağı müzakereler ve barış anlaşmalarında garantör olmayı kabul ediyor. Kolombiya’nın tam barışı için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Kolombiya ile ELN yeniden barış müzakerelerine başladı - Sayfa 7

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos’ta görevi devralan Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması’nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere Santos döneminde başlamış ve bu müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana’ya taşınmıştı.

Kaynak: Ajans

İlginizi çekebilir