Kobanê Davası’nda reddi hakim talebi reddedildi

 Kobanê Davası’nda avukatların eski mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’la ilgili iddianame düzenlenmesi nedeniyle mahkeme heyetinin dosyadan çekilmesi yönündeki talebi reddedildi.
DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 16’ncı duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam ediyor.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP’li milletvekilleri ile HDP Ankara İl ve ilçe örgütü yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyici katıldı. Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
‚TALEPLERİMİZ KARŞILANMADI‘
Duruşma verilen aranın ardından avukat Mahsuni Karaman’ın beyanlarıyla sürdü. Karaman, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a dair 5 Ağustos ve 12 Ağustos tarihlerinde gelen Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına dair konuştu. Demirtaş hakkındaki 11 ortam dinleme kaydının taraflarına verilmesi gerektiğini daha önce de vurguladıklarını aktaran Karaman, taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, “Hala taleplerimizin karşılanmadığı açıkça belli oluyor. Biz bu konuşmaların kayıtlarının materyalleri üzerinde inceleme yaparak ekleme çıkarma yapılıp yapılmadığının sorulmasını talep etmiştik. ATK, ilk raporunda bir inceleme yapıp oluşturulan materyalin 2 Nisan 2018 tarihinde oluşturulduğuna hükmediyor. 12 Ağustos tarihli rapora göre ise o tarihten sonra bu materyale ulaşılamadığına dair bir mütalaa vermiş. Bu materyal 2018 Nisan ayında sizin bu dosyanıza esas olmak üzere hazırlanmış bir kopyadır. Bu kayıtların içinde bulunduğu CD’nin ne zaman oluşturulma tarihini öğrenmek istiyoruz. Bu konuşmaların CD’ye ne zaman kayıtlandığı ve en son ne zaman erişim sağlandığı bilgilerine erişim talebimiz var” dedi.
Ardından söz alan avukat Nuray Özdoğan ise yargıdaki çeteleşme sorununun artık saklanamayacağını belirterek, “Savcıların uyuşturucu baronlarıyla ilişkilerinden tutun da siyasi rantla soruşturma yürütülmesine kadar gün ve gün gazetelerden okuyoruz. Bizim dosyamız Türkiye yargısının geldiği noktayı gösteren bir dosya. Mahkeme başkanının çeteleşmenin başında olduğunu gösteren bir süreç içeriyor. Biz sadece Çolak ile ilgili yürüyen soruşturmaları istemiyoruz. Dava sürecinde yer alan tüm savcılar ve şu an mevcut duruşma savcısı ile mahkeme heyeti açısından yürüyen bir soruşturmanın olup olmadığını öğrenmek istiyoruz” dedi.
Sonrasında mahkeme başkanı, avukat Cihan Aydın’ın bahtiyar Çolak’la ilgili iddianame düzenlenmesi nedeniyle mahkeme heyetinin dosyadan çekilmesi yönündeki talebinin reddedilmesine karar verdi. Mahkeme başkanı, talebi “duruşmayı uzatmaya yönelik” olarak değerlendirdi.
Duruşma, 31 Ağustos Çarşamba günü devam edecek.
/MA/
İlginizi çekebilir