Kitap / Şubat Sürgünü

Fransa’da yaşayan Kürt yazar Salih Cemal’in romanı Şubat Sürgün’ü yakın zamanda, Türkiye’de Liman Yayınevi tarafından yayımlandı.

Cemal romanında, Türkiye’de 12 Eylül 1980’de gerçekleşen askeri darbeden bir Kürt olarak nasibini alan Mervan’ın sürgün edilmesini ele alıyor.

12 Eylül Cunta yönetiminin Türkiye’de ve Kürdistan’da estirdiği devlet terörünün mağdur ettiği insanlardan biri olam Mervan, yaşatılan zulüm nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalır. Halikarnas’da tanıdığı Çaykaralı Temel Tayfa onu Fransa’nın güney sahillerine kadar ulaştırır.

Benzer haberler

Rojhılatlı tiyatrocular 9’uncu Amed Tiyatro…

Pirtuka Kurdi: Gözaltındaki kitaplarımızı serbest bırakın

Ne ilginçtir ki Marsilya’da tanıştığı Ermeni ‚Serakiyan‘ ailesi de “Tehcir”le kendisi gibi aynı bölgeden sürülmüştür. Manuşka Serakiyan Hanım önce ona sahip çıkar. Büyük bir özlem, şefkat ve sevgiyle annesini aratmaz. Ancak zamanla eski acı hikayeler de ortaya çıkar.

Manuşka’nın hırsı ve öfkesi uğruna yaptığı hatalar ailesinin sonunu getirir. Dedesi Rahip Mesrop’un kutsal emanetleri oğlunun hayatına mal olunca, hırslı, tuttuğunu koparan o güçlü Manuşka Hanım, şefkat ile nefret arasında sıkışır. Sonunda bir melekten şeytana doğar ve öfkesine yenik düşer, kin ve nefret dolu bir canavara dönüşür.

Yüreği yaralı bir anne, oğlunun öcünü almak için, yine oğlu kadar sevdiği Mervan’ın hayatına kasteder. Oysa Mervan ona canından bir parça feda etmişti. Manuşka Hanım, yaptığı hatadan pişman olur, fakat tahribatı büyüktür. Son anlarını yaşarken, bu hatanın verdiği acıyla kıvranır ve şöyle der: “Hayatın başına bir geri dönebilseydim keşke!”

 

Roman;  www.limanyayinevi.com adresinden ya da internetteki farklı kitap satış sitelerinden temin edilebilir…

 

 

İlginizi çekebilir