Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 100’ü geçti

Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınır anlaşmazlığı nedeniyle çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 100’ü geçtiği bildirildi.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlıklarını kazanan iki Asya ülkesi arasındaki sınır bölgesinde 14-16 Eylül günlerinde çatışma çıktı.

İki gün boyunca iki komşu, tankların, hava toplarının ve insansız hava araçlarının kullanıldığı çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçladı.

Kırgız tarafı çatışmalarda 13 kişinin daha öldüğünü duyurdu. Daha önce de 46 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. 100’den fazla yaralının tedavisi sürüyor. Kırgızistan çatışma alanlarına yakın bölgelerde yaşayan 137 bin kişinin de tahliye edildiğini duyurmuştu.

İlk önce kayıp sayısı açıklamayan Tacik tarafı daha sonra yaptığı açıklamada 35 kişinin çatışmalarda öldüğünü duyurdu. Tacikistan yaralı ve tahliye konularında ise bilgi paylaşmadı.

Rusya’nın araya girmesi ile iki taraf arasında 16 Eylül’de ateşkes ilan edildi. Ancak taraflar halen karşılıklı olarak birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Sınır çatışmalarının nedenleri

Sovyetler Birliği’nce etnik, siyasi, ekonomik ve kültürel faktörler gözetilmeksizin çizilen sınırlar, bağımsızlığını yeni kazanan Orta Asya ülkeleri Kırgızistan ile Tacikistan’ı 31 yıldır karşı karşıya getiriyor.​​​​​​​

Kırgızistan ile Tacikistan devletleri, SSCB’nin (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) dağılmasıyla bir taraftan ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunların üstesinden gelmeye çabalarken, diğer taraftan da ülke sınırları ile ilgili sorunlarla karşılaştı.

Her iki ülkenin önceliği arasında bulunan ve Sovyetler Birliği’nden miras kalan sınır sorununa çözüm arayışları devam ederken, her iki ülkenin sınır bölgelerinde coğrafi durum, etnik yapı, ulaşım ve su kaynakları nedeniyle çözüm arayışı çıkmazda.

Verimli tarım arazilerinin yoğunluğu, bölgenin sınırlarının belirlenmemiş olması, yasa dışı geçişler, hayvan otlatma ve su kaynaklarının kontrolü nedeniyle sık sık sınır koruyucu ve vatandaşlar arasında gerginlikler çıkıyor.

 

/ euronews /

İlginizi çekebilir