Kılıçdaroğlu 3 Aralık’ta kalkınma programı ve kadrosunu tanıtacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), muhalefet partileriyle altılı masa işbirliğinin yanısıra, ekonomiyi iyileştirme ve dijital teknolojiyi yakalama hedefiyle kendi kalkınma manifestosunu açıklama hazırlığında.

ABD’de başkent Washington ve Boston, İngiltere’de de başkent Londra’daki temaslarının ardından Kılıçdaroğlu, yurtdışındaki Türk kökenli bilimadamları, bilim-teknoloji alanındaki uzmanlar ve ekonomistler ile CHP’nin “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı” hedefine yönelik kalkınma programını tanıtacak.

Tanıtım toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştiri unsuru olarak kullandığı “Bay Kemal” seslenişine karşılık Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında Türkiye’yi, endüstri 4.0 ile buluşturacak” vurgusu yapacak.

İstanbul’da 3 Aralık günü neyin tanıtılacağı noktasında, “Türkiye’nin kalkınması amacına yönelik yol haritası niteliğindeki manifesto metni” ifadesi kullanıldı.

Sadece ABD ve İngiltere’de değil farklı vesilelerle yerli ve yabancı uzmanlar ile ülke sorunlarını çözmek üzere görüştüğü vurgulanan Kılıçdaroğlu’nun, “aklın yolu ile tüm güçleri birleştirerek ve alanındaki en iyilere görev vererek, ülkeyi fabrika ayarlarına döndürmeyi” ve endüstri devrimi hedeflediği açıklandı.

Endüstriyel tarım politikası izlenmesi ve Türkiye’nin coğrafi konumunu lojistik avantaja dönüştürmesi gerektiği, toplantı kapsamında ifade edilecek.

“Kılıçdaroğlu’nun, açıklayacağı kalkınma programı ile altılı masa açısından ortak Cumhurbaşkanı adaylığındaki iddiasını ortaya koyacağı” yorumları yapılıyor.

“Ortak Akıl” vurgusuyla ekonomi profesörleri sahnede olacak

CHP kaynaklarından edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin muhalefet cephesindeki altılı masa işbirliğiyle siyasette olduğu üzere ülke yönetiminde “ortak akıl koalisyonu” kurmayı amaçlıyor.

Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, tanıtım toplantısı sahnesini paylaşacağı uzmanlar ile “tek adam değil kadro hareketi”, “tek adam değil ortak akıl koalisyonu” ile hareket edeceği mesajını da verecek.

CHP yönetimindeki uzman ekonomistler Faik Öztrak ile Selin Sayek Böke’nin sahnede olacağı toplantıda, Prof.Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Hakan Kara ve Prof. Refet Gürkaynak, ekonomi programı üzerine özet bilgi verecek.

Acemoğlu’nun Türkiye’nin endüstriyel ve dijital üretime dayalı büyüme stratejine ilişkin bilgi vereceği öğrenildi.

Hakan Kara’nın özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerine konuşma yapacağı, Refet Gürkaynak’ın da mali politikalar, bankacılık ve finans politikası üzerine değerlendirmelerde bulunacağı kaydedildi.

Derin Yoksulluk Ağı’nın kurucularından Hacer Foggo da CHP’nin yoksullukla mücadele yaklaşımını özetleyecek.

Kılıçdaroğlu Boston’da Temaslarını Sürdürüyor

CHP’nin tanıtımındaki yabancı konuğu, ABD’li yazar Jeremy Rifkin’in ise, yeniden endüstriyel devrim teorisi ve çevreye zarar vermeksizin kalkınma üzerine konuşacağı belirtildi.

“Türkiye’nin tek adam rejiminden, çok sesli bilim ve aklın yoluna dönüşüm sürecini nasıl olacağını anlatacağız. Endüstri 4.0 dönüşümü, güncel para politikalarına, istikrarlı büyüme modeli, kalıcı istihdam başlıklarında somut adımları sıralayacağız” diyen CHP, Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık’ta açıklayacağı kalkınma programını hazırlayacak ve uygulayacak kadrosu içinse “sadece sahnede olacak isimler ile sınırlı değil” vurgusu yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı kalkınma manifestosunun arkasında “ciddi bir bilimsel araştırma süreci ve ülke tarihiyle yaşıt bir gelenek” olduğu da ifade edildi.

Hedef ilk aşamada 400 milyarlık yatırımı çekmek

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun tanıtacağı kalkınma programıyla “Türkiye’nin mevcut ekonomik sıkıntısındaki en önemli açmazlardan birisi olan yabancı yatırım” sorununu çözmek hedefleniyor.

Tanıtımı yapılacak program ile “Endrüsti 4.0 devrimi” ifadesiyle katma değeri yüksek ürünleri üretme ve teknoloji temelli kalkınma hamlesine girişileceği vurgulanıyor.

Böylece Avrupa kıtasındaki Türkiye’nin, Avrupa ülkeleriyle artık aynı ligde olabileceği belirtilirken; yabancı yatırımcının ilgisini rahatlıkla çekebileceği ve hatta ilk aşamada 400 milyarlık yatırımın Türkiye’ye gelebileceği öngörülüyor.

Sahnede ve sahne arkasında kalkınma programı hazırlığındaki isimler ile Kılıçdaroğlu’nun, altılı masadaki diğer siyasi partilere ve liderlere de “Benim kadrom bu isimler olacak” mesajını vereceği belirtiliyor.

İmamoğlu ile Kaftancıoğlu toplantıda yan yana mı oturacak?

Birkaç gündür gündemde olan ve CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP’nin fiilen İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu arasındaki tartışmalara da bu tanıtım toplantısıyla son verileceği öğrenildi.

İmamoğlu ve Kaftancıoğlu’nun, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla birliktelik görüntüsü vermek durumunda olduğu kaydediliyor.

Toplantıya Türkiye ekonomisindeki tüm aktörlere yönelik davet yapıldığı ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi örgütler ile sendikalara davette bulunulduğu ifade edildi.

/Yıldız Yazıcıoğlu- VOA/

İlginizi çekebilir