Kanada istihbaratından İran’a yönelik ‘ölüm tehdidi’ soruşturması

İngiltere’nin ülkedeki bazı kişilere yönelik İran’dan ölüm tehdidi geldiğini açıklamasının ardından Kanada istihbaratı da aynı suçlamalar nedeniyle soruşturma açtığını duyurdu.

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi, (CSIS) Mahsa Amini protestoları nedeniyle aylardır protestolara sahne olan İran’dan ülkede yaşayanlara yönelik ölüm tehdidi geldiğini duyurdu.

CSIS Sözcüsü Eric Balsam, “Kurumumuz, İran İslam Cumhuriyeti’nden geldiği belirlenen güvenilir istihbarat kaynaklı bazı ölüm tehditlerini aktif olarak araştırıyor” dedi.

“Bu düşmanca faaliyetler ve dış müdahale, Kanada ve Kanadalıların güvenliğinin yanı sıra demokratik değerleri ve egemenliğimizi de baltalıyor” diye konuşan Sözcü Balsam, soruşturmayla ilgili detay vermedi ancak uluslararası ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Kanada istihbaratının, İran yönetiminin rejimi protesto edenler ve ülke dışında yaşayanları korkutarak bastırmak istediğini değerlendirdiği kaydedildi.

İngiltere’den benzer suçlama

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de geçen hafta Tahran yönetimine benzer bir suçlama yöneltmişti. Sosyal medyada bir ileti paylaşan Bakan Cleverly, ülkede çalışan bir gazetecinin İran’dan ölüm tehdidi aldığını duyurmuştu.

Suudi Arabistan bağlantılı İngiltere merkezli İran International TV’de çalışan iki İranlı gazetecinin de Devrim Muhafızları tarafından ölümle tehdit edildiği öne sürüldü.

İran’da Mahsa Amini’nin polis gözaltısı sonrası hayatını kaybetmesiyle başlayan yönetim karşıtı protestolar iki aydır devam ediyor.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir