Kadınlar Şakran Kadın Kapalı Cezaevi önünde 25 Kasım için çağrıda bulundular

İzmir- Tevgera Jinên Azad (TJA) İzmir ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (Ege TUHAYDER) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin Şakran Kadın Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Barış Anneleri İnisiyatifi, Adalet Nöbeti eylemcileri Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü katıldı. Açıklamada “Jin jiyan azadî, faşizme ve kadın kırımına karşı şimdi özgürlük zamanı” yazılı pankart taşınırken sık sık “Jin jiyan azadî”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları atıldı.
Basın açıklamasını kadınlar adına Ege TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser okudu.
Kadın katliamları önlenmiyor
İktidarın kadın katliamını önlemek için bir şey yapmadığını dile getiren Güleser, “İktidar ortaklığı  savaş  siyasetinden  devşirdiği güç ile başta kadınlar olmak üzere tüm  toplumu kuşatmak istemektedir.  Bunu da kadınların binbir mücadele ve ağır bedellerle kazandığı haklarını ellerinden almaya çalışarak yapmaktadır” dedi.
Tecrit tüm Türkiye için ciddi sonuçlar yaratıyor
Tecrit politikasının sadece Kürtler açısından değil tüm Türkiye açısından ciddi sonuçlar açığa çıkardığını belirten Güleser şunları söyledi:
“Cezaevleri açmakla övünen iktidar, ülkeyi kadınlar için koca cezaevine çevirdi. Binlerce kadın AKP-MHP faşist iktidar ortaklığına baş eğmediği, hak mücadelesinden vazgeçmediği ve eşitlik talep ettiği için tutuklandı. Gözaltılarla, tutuklamalarla kıramadıkları kadın iradesini, bu sefer hapishanelerde çıplak aramayla, işkenceyle kırmaya çalıştı. Öyle ki bu insanlık dışı uygulamalar hapishanelerde kadınların yaşamına kast edecek bir yere evrildi. Garibe Gezer bunun en can yakıcı örneğidir. Hatta Türkiye hapishanelerinde kadın olmayı sorarlarsa biz kadınların cevabı ‘Garibe Gezer olurdu.” 
Sağlığa erişim hakkı yok
Hasta tutsaklar sorunun çok büyük  olduğunu kaydeden TUHAYDER Eşbaşkanı Güleser şöyle devam etti:

“Özellikle siyasi tutsakların tedavi istekleri sürece yayılmakta, hasta tutsaklar sağlık kurumlarına sevki esnasında kelepçeli bir şekilde götürülerek sağlığa erişim hakkı adeta işkenceye dönüşmektedir. Hasta tutsaklardan Fatma Özbay, Aygül Kapçak, Hanse Bulut, yaşam hakkı elinden alınan kadınlardandır.” 

İsyanı örgütleyeceğiz 
Kürt kadın siyasetçilere dönük katliamın siyaset haline geldiğini söyleyen Güleser, “Nagihan Akarsel, Hevrîn Xelef gibi öncü arkadaşlarımızı yok ettiğini düşünenlere bir kez daha sesleniyoruz. Hepimiz Nagihan olup 25 Kasım’da alanlara akacağız. Tüm kadınlara dönük bu erkek egemen saldırıların sorumlularının yargılanması için sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Biz kadınları evlere, işyerlerine, dört duvar arasına hapsetseniz de irademizi teslim alamayacaksınız. İşkenceye karşı isyanımızı örgütlemekten geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu .
25 Kasım’da sokaklardayız
25 Kasım’da alanlarda olacaklarını ifade eden Güleser son olarak, “Dünyanın her yerinde bir çığlık olan ‘Jin jiyan azadî’ felsefemizin sahipleri olan biz kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda olacağız” dedi.
Açıklama sloganlarla sona erdi.
F.Funda Akbulut /izmir 
İlginizi çekebilir