Jina Mahsa Amini cinayetine tepki göstermişti: İranlı futbolcu Karimi’ye seyahat yasağı getirildi

BBC Farsça’nın ulaştığı gizli belgelerde İran’da Amini protestoları sırasında hükümeti eleştiren İranlı futbolcu Karimi için seyahat yasağı getirildiği ortaya çıktı.

Benzer haberler

İsrail Halep’i vurdu: En az 38 ölü

Kürt sanatçılardan çağrı: DEM Parti için sandığa gidelim

İran’da BBC’nin sızdırdığı belgelere göre geçen eylüldeki hükümet karşıtı protestolar sırasında futbol yıldızı Ali Karimi, eşi ve ailesine seyahat yasağı getirildi.

Asya’nın Maradona’sı olarak bilinen futbolcu, başörtüsü nedeniyle ahlak polisinin gözaltına aldığı Jina Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki genç Kürt kadının ölümünden sonra başlayan protestolara yönelik ölümcül baskıyı şiddetle eleştiren ilk ünlüler arasındaydı.

BBC Farsça tarafından görülen “çok gizli” ibareli belgelerden birinde Karimi’nin “ajanımız tarafından dokuz kez [İran’a] davet edildi ve ciddi uyarılar aldı” deniliyor

Amini protestolar ülke çapında yayıldı ancak şiddetle bastırıldı. İnsan hakları grupları, protestoların başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin 70’i çocuk olmak üzere en az 530 protestocuyu öldürdüğünü söylüyor.

İran Devrim Muhafızları’nın istihbarat birimi, 24 Ekim 2022 tarihli bir gizli belgede de Tahran Savcılığına “Karimi’nin son faaliyetlerini eşi Seher Davari ve ailesi tarafından kışkırtılması sonucu gerçekleştirdiğini” bildirdi.

BBC Farsça’ya Edalat-e Ali (Ali’nin Adaleti) adlı bir hacker grubu tarafından verilen belgelerde ayrıca İran dışında ikamet eden futbolcunun, kendisi, eşi ve ailesinin ülkeye geri dönmesi durumunda seyahat yasağı uygulanmasını ve ülkeden tekrar çıkmamalarını hedefledikleri de görülüyor.

Karimi ve ailesi o zamandan beri Birleşik Arap Emirlikleri’nde gizli tutulan bir adreste yaşıyor.

/en/

İlginizi çekebilir