İzmir’de İnsan Hakları Belgesel Film Günleri düzenlendi

TİHV tarafından organize edilen 13’üncü İnsan Hakları Belgesel Film Günleri bu yıl da “insanı” ve “insan haklarını” odağına alan filmleri ile sinemaseverlerle buluştu. Festivalde biri Kürtçe olmak üzere toplam 20 belgesel film gösterildi. Ayrıca festivalde gösterilen belgesellerinden bir bölümü, önümüzdeki günlerde Diyarbakır ve Van’daki salonlarda gösterilecek.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 13. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri 8-11 Aralık tarihleri arasında Institut français Izmir salonunda gerçekleşti.

İletişim Çalışmaları Topluluğu ve Fransız Kültür Merkezi ile ortak gerçekleştirilen Film Günleri’nin bu seneki programında ülke içinden 5, ülke dışından 15 olmak üzere, toplam 20 seçme belgesel film yer aldı.

Filmler, insan hakları, ırkçılık ve ayrımcılık konularına odaklanıyor. TİHV, insan hakları aktivistlerine yönelik tutuklama ve baskılara dikkat çekmek için bu yılki festivali Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve avukat Bilal Yıldız’a ithaf etti.

Rûdaw’a konuşan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, “Belgesel sinemacı da insan hakları savunucusu da hakikate dikkatini yöneltir. Önümüzdeki sene Van, Diyarbakır, belki Mersin’de ve yine İzmir’de yapma imkanımız olacak. Çünkü İzmir’den çıktı bu çalışma. İlgi de görüyor seyirciler katılıyor” dedi.

Fülm Günleri’nde Kürt yönetmen Zehawi Sincawi’nin “İmad’ın Çocukluğu” belgeseli de gösterildi. Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı film, IŞİD tarafından esir alınan Ezidi Kürt çocuğu İmad’ın hikayesini anlatıyor. Uluslararası festivallerde de gösterilen filmde, 3 yaşında IŞİD’in eline düşen İmad’ın kendi dilinden ve kültüründen koparılarak şiddete alıştırılması çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.

Yönetmen Özlem Diler, “TİHV Film Festivalini ben uzun yıllardır takip ediyorum ve bu alanda İzmir’de yapılan en önemli iş olduğunu düşünüyorum. İmad’ın Çocukluğu IŞİD’le ilgili izlediğim ilk filmdi o yüzden bence kıymetli bir filmdi, çok sarsıcıydı” diye konuştu.

FilmGünleri’ne katılan Özcan Sarıoğlu da, “Film IŞİD’in Kürt halkına yönelik zulmünü anlatıyor. Filmde bahsedilenleri 3-4 yıl önce zaten televizyonlarda izlemiştik” dedi.

13’üncü İnsan Hakları Belgesel Film Günleri kapsamında yapılan “ayrımcılık yasağı” temalı afiş yarışmasında birinci seçilen Kenan Yiğit’e ait eser, film günlerinin afişi olarak belirlendi.

Filmlerin bir bölümü 17–18 Aralık 2022 tarihlerinde Van Barosu salonunda fiziki olarak izlenebilecek. Ayrıca 16–18 Aralık tarihlerinde de Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi salonunda film gösterimleri yapılacak.

Filmler 10 Aralık 2022 tarihinde saat 00.01 itibarıyla  tihvbelgeselfilm.org adresinde gösterime açılacak, yedi gün sonra, 17 Aralık 2022 tarihinde saat 24.00 itibarıyla gösterime kapanacak.

 

/rd/

İlginizi çekebilir