İtalya’da 300 yıl önce sansürlenen yarı çıplak kadın tablosu restore ediliyor

İtalya’da 300 yıldan fazla bir süre önce sansür edilen yarı çıplak kadın tablosu özellikle ileri teknoloji röntgen ışınları kullanılarak restore ediliyor.

ABD’li Elizabeth Wicks’in önderliğindeki bir restorasyon ekibi, 3 asır önce Michelangelo’nun bir torunu tarafından sansürlenen yarı çıplak bir kadının tablosunu ilk orijinal haline getirmek için çalışıyor.

Restorasyon uzmanları, İtalya’da Barok döneminin çığır açan kadın sanatçısı Artemisia Gentileschi’nin “Allegory of Inclination” adlı eserindeki figürün göğüslerini ve kasıklarını örtmek için daha sonra eklenen şalı kaldırmayı çok riskli bularak buna yıllarca yanaşmamıştı.

Ziyaretçiler eylül ayındaki sergide tabloyu görebilecek

Wicks, “Bu tablo sansürlendiğinde (ressamın) onun ölmüş olduğunu düşünmeyi seviyorum. Çünkü onun tablosunun değiştirilmesinden çok mutlu olacağını düşünmüyorum. Biz de bundan pek memnun değiliz ama bu noktada tablo artık tarihin bir parçası” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Restorasyon uzmanları aynı zamanda tablonun “sonradan başına gelenleri ortaya çıkarmak ve eklenen sansür bölümlerini kaldırmak için yoğun bir çaba gösteriyor.

Tablonun ilginç hikayesi

Artemisia, İtalya’nın en ünlü sanatçısı Michelangelo Buonarroti’ye adanmak üzere 1616’da “Allegory of Inclination” adlı eseri tamamladı.

Birçoğunun Artemisia’nın kendi portresi olduğuna inandığı tablo, doğuştan gelen yaratıcı yeteneği ve dürtüyü temsil eden bir bulutun üzerinde oturan çıplak bir kadını tasvir ediyor.

Tablo, Michelangelo’nun dehasını kutlamak için atalarının evini görkemli bir konut ve müzeye dönüştüren büyük yeğeni tarafından sipariş edilmişti. Sanatçı Roma’dan Floransa’ya gelerek bu tabloyu yapmıştı.

Tablonun tamamlanmasından yaklaşık 70 yıl sonra, Michelangelo’nun daha “bağnaz” bir torunu bu eserdeki çıplaklığın karısı ve çocukları üzerindeki olası etkisinden endişe duyarak değiştirme kararı aldı ve bunun için “Il. Volterrano” olarak bilinen ünlü Toskana sanatçısı Baldassare Franceschini’ye sipariş verdi.

Baldassare Franceschini, tablodaki kadın figürünün göğüslerinin üzerini şeffaf bir peçe ve belinin üzerini bir şal ile kapattı.

Barok döneminin ünlü kadın ressamı ve hazin hikayesi

1593 -1656 yılları arasında yaşayan Artemisia Gentileschi kadın ressamların henüz kabul görmediği ve sanatsal bir topluluk olarak görülmediği dönemde Floransa Sanat Akademisi’ne kabul edilen ilk kadın sanatçı olarak biliniyor.

İncil ve tarihi hikayelerden alıntılanan birçok güçlü ve acı çeken kadın karakterini eserlerinde konu alan sanatçının tablolarında kurbanlar, intiharlar ve savaşçılar bolca resmediliyor.

17. yüzyılda tecavüze uğraması başarılarını gölgelemiş de olsa, günümüzde neslinin en ilerici ve etkileyici ressamlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Kendisi gibi yine ressam olan babasının bir arkadaşı tarafından tecavüze uğrayan kadın ressam, duruşmalar sırasında “haksız iftirada” bulunduğu gerekçesiyle bir çok kişinin saldırısına hedef oldu.

İlginizi çekebilir