İsveç’te Kürt Dil Konferansı

İsveç’in başkenti Stockholm’da Kürt diline ilişkin bir konferans düzenlendi.  

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında Kürtlerin yaşadığı ülkeler ve Kürdistan’ın parçalarında etkinlikler düzenleniyor.

Kürdistan Dernekleri Konfederasyonu ve İsveç Kürt Öğretmenler Derneği  Stockholm’da Kürt Kütüphanesi lokalinde bir konferans organize etti.

Kürt yazar Zınar Soran konferansa; İsveç’te yaşayan Kürt öğretmenlerden Mam Dogala, Remzi Kerim, Gülsüm Ertekin ve Mahmud Lewendî’nin bizzat, Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanı Alan Heme Said, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, HezKûrd Sözcüsü Suphi Özgen, Kürt Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü Demhat A. Yıldız, Kamışlo’daki Rojava Üniversitesi’nden Canda Arafat’ın ise online olarak katılım gösterdiğini açıkladı.

Konferansta konuşan katılımcılar, Kürt dilinin Kürdistan parçalarında ve İsveç’teki durumuna ve anadil çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşları tarafından Şam’da hazırlanan Kürtçe Hawar Dergisi’nin yayın hayatına başladığı 15 Mayıs 1932 Kürt Dil Bayramı olarak kabul ediliyor.

Bu nedenle 2006’dan beri Kürt parti ve örgütler 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kutluyor. Ancak uzmanlar, Kürt dilinin sadece özel günlerde gündeme gelmesi ile yüz yüze kaldığı tehlikelerden kurtulamayacağını, yaşamın her anında kullanılması ve her zaman gündemde olması gerektiğini belirtiyor.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir