İsveç, genel ve yerel seçim için 11 Eylül Pazar günü sandık başına gidecek.

Nüfusu 10,5 milyonu bulan İsveç’te 7 milyon 700 bin seçmen, gelecek dört yıl ülkeyi yönetecek hükümeti seçmek ve belediye başkanları ile il genel meclisini belirlemek için oy kullanacak.

İsveç’te halihazırda mecliste temsil edilen sekiz siyasi parti, parlamentoda 349 sandalye bulunuyor.

İsveç basınında genel seçim öncesi yapılan yorumlarda, sol blokun seçimi kıl payı kazanacağı ve hükümetin uzun süren pazarlıklardan sonra bile kurulmasının zor olacağı görüşü hakim.

Sol blokta, Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Çevre Partisi ve Sol Parti bulunurken sağ bloktaki Merkez Partisi, aşırı sağcı İsveç Demokrat Parti ile hükümet kurulmayacağını ilan ederek bu seçime sol bloktan katılma kararı aldı.

Sağ blokta ayrıca ılımlı Muhafazakar Parti, Hristiyan Demokrat Parti, Liberal Parti ve İsveç Demokratlar Partisi (SD) yer alıyor. Her ne kadar SD sağ blokta gösterilse de diğer sağ blok partileri SD ile iş birliği yapmaktan kaçınıyor.

Aşırı sağ yükselişte

2018’teki son seçimde büyük çıkış yakalayan ve yüzde 18’lik oy oranıyla parlamentoda 64 sandalye kazanan göçmen karşıtı, aşırı sağcı SD partisi ise ülke basınında yayınlanan anketlerde oy oranını yüzde 20’ye çıkarmış görünüyor.

Sığınmacı sorunu üzerinden popülist politikalara imza atan SD’nin alacağı oy oranının yeni hükümetin kaderini belirlemesi beklenirken diğer partilerin SD ile iş birliği yapmaktan kaçınacağı, dolayısıyla bunun hükümet kurma çalışmalarını zora sokacağı öngörülüyor.

Öte yandan son seçimde barajı geçemeyen Feminist İnisiyatifi Partisi (F) ile beş yıl önce kurulan ırkçı İsveç İçin Alternatif Partisi (AFS), seçmenlerden oy alabilmek için yoğun kampanya yürüttü.

SD’nin üç milletvekilinin İskandinavya Direniş Hareketine (NMS) bağlı neo-Nazi grubu ile ilişkisinin ortaya çıkmasından sonra bu milletvekilleri partiden ihraç edilmişti.

İhraç edilen milletvekilleri harekete geçerek beş sene önce ırkçı AFS’yi kurmuşlardı. İsveç’te yaşayan bütün göçmenleri ülkelerine göndereceğinin sözünü veren AFS, birçok cami ve mescidi de kapatacağını vadetmişti.

 

/ Ajans /

İlginizi çekebilir