İspanya’da Katalan vekillerin dinlenmesinin ortaya çıkmasının ardından istihbarat başkanı görevden alındı

İspanya’da, bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilerin, dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, azınlık sol koalisyon hükümeti, Ulusal İstihbarat Merkezi (CNI) Başkanı Paz Esteban’ı görevden aldı.

Hükümet, dışarıdan destek aldığı Katalan ve Bask siyasi partileri ile koalisyonun küçük ortağı aşırı sol görüşlü Unidas Podemos partisinden gelen baskıların ardından Bakanlar Kurulunda, CNI Başkanı Esteban’ın görevden alınmasına karar verdi.

CNI içinde 39 yıldır görev yapan ve 5 Şubat 2020’de başkanlığa getirilen Esteban, İspanya tarihinde istihbarat kurumunun ilk kadın başkanı olmuştu.

Esteban, 5 Mayıs’ta meclis komisyonunda yaptığı konuşmada, aralarında şimdiki Katalan özerk hükümet başkanı Pere Aragones’in de olduğu bağımsızlıkçı Katalan siyasetçilerden 18’inin cep telefonlarının Yüksek Mahkemenin talimatı sonrasında CNI tarafından takibe alındığını ve sürecin yasal olduğunu söylemişti.

Yerine yine bir kadın atandı

Savunma Bakanı Margarita Robles, Bakanlar Kurulunda alınan kararla ilgili basına yaptığı açıklamada, dinleme krizinin ve CNI Başkanı Esteban’ın görevden alınmasının İspanyol istihbaratının imajına ve güvenirliğine zarar vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Robles, mevcut durumda Savunma Bakanlığı Müsteşarı olan ve 40 yıla yakın bir süre CNI içinde görev yapan Esperanza Casteleiro Llamazares’in yeni CNI başkanı olarak atandığını açıkladı.

Llamazares, Esteban’ın ardından CNI’nin ikinci kadın başkanı oldu.

Diğer yandan Bask ve Katalan siyasi partiler ile ana muhalefetteki sağ partiler, Esteban’ın yanı sıra Savunma Bakanı Robles’in de istifa etmesi gerektiğini istiyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir