IŞİD’in Şengal’de gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 8 yıl geçti

Terör örgütü IŞİD 3 Ağustos 2014 tarihinde Ezidilerin yaşadığı Şengal’e saldırdı ve orada tarihin en kanlı katliamlarından biri yaşandı.

Terör örgütü IŞİD 3 Ağustos 2014’te Ezdilerinin kadim yurdu Şengal’e saldırdı ve yaşlı, kadın, çocuk demeden binlerce Ezidi’yi katletti. Binlerce Ezidi kadın ve çocuğu da kaçırdı.

IŞİD saldırılarından kaçan on binlerce Ezidi Şengal Dağı’na sığındı.  Şengal Dağı’na sığınan Ezidiler, olaya müdahale eden PKK gerillalarının açtığı koridor üzerinden güvenli bölgelere taşındı.

Aradan 14 ay gibi bir süre geçtikten sonra da 2015 yılının Kasım ayının ilk haftasında gerilla ve peşmergelerden oluşan Kürt güçlerinin birlikte mücadelesi sayesinde Şengal’de IŞİD’e karşı bir zafer kazanıldı. IŞİD Şengal’den çıkarıldı.

Ancak Şengal’in yaraları o günden beri sarılamadı; Kürt güçleri arasında da birlik sağlanamadı. Kürdistan’ın kadim bölgesi Şengal üzerinde Kürtler arasında siyasi bir rekabet yaşandı ve bu da Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin bölgeye yerleşmeşine, Şengal’in büyük bir bölümünün Irak’ın eline geçmesine yol açtı.

Kürtler birlikte kurtardıkları Şengal’i birlikte yönetmeyi, el ele vermeyi, birleşmeyi başaramadılar…

Ezidiler 3 Ağustos 2014 saldırısını ’73’üncü ferman” olarak adlandırdılar. 73’üncü ferman nedeniyle yaşanan katliamların sonucunda Şengal’de 108 toplu mezar tespit edildi. Bunlardan 57’si açıldı ve 324 kişinin kemikleri ailelerine teslim edildi.

IŞİD bin 56 kadın ve geri kalanı çocuk 2 bin 916 kişiyi kaçırdı. Kaçırılanların bazıları kurtarıldı. Bazı Ezidi çocuklarının para karşılığında satıldıkları anlaşıldı. Bazıları da Türkiye’nin değişik illerine yerleşen IŞİD’lilerin evlerinde ya da sığınma yurtlarında ortaya çıktı.

Şengal trajedisi 8’inci yılında da devam ediyor…

Soykırım olarak tanındı

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve ABD Temsilciler Meclisi ile Hollanda ve Belçika devletleri IŞİD’in Ezidilere karşı vahşetini soykırım olarak tanıdı.

Almanya da bu yöndekbir tasarıyı komisyondan geçirdi ve  Eylül ayında federal parlamentoda soykırım tasarısının oylanması ve onaylaması bekleniyor…

 

İlginizi çekebilir