IŞİD’in kadın taburu komutanı Ekren’e Amerika’da 20 yıl hapis cezası verildi

Kadınlardan oluşan bir IŞİD taburunun komutanı olduğunu itiraf eden Amerikalı Allison Fluke-Ekren ülkesinde 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kansas’da doğup büyüyen 42 yaşındaki eski öğretmen 8 yıl boyunca Irak, Suriye ve Libya’da „terör eylemlerine katılmakla“ suçlanıyordu.

Fluke-Ekren, Virginia’da Haziran ayında yapılan ilk duruşmada suçlamaları kabul etmiş ve aralarında çocukların da bulunduğu 100’den fazla kadına askeri eğitim verdiğini de itiraf etmişti.

Mahkemeye sunulan belgelere göre Libya merkezli Ensar el Şeria mensubu Türkiye vatandaşı Volkan Ekren ile ikinci evliliğini yapan Allison 2000’li yılların başlarında ABD’den eşiyle birlikte önce Libya’ya buradan da Suriye’ye geçmişti.

Fluke-Ekren’in ikinci eşi Volkan Ekren, 2012’de Libya’nın Bingazi kentindeki Amerikan konsolosluk binasına saldırı düzenleyen Ensar el Şeria militanlarındandı.

Fluke-Ekren ve daha sonra bir çatışmada öldürülen eşi, Bingazi’de ele geçirdikleri ABD belgelerini inceledikten sonra IŞİD’e bir rapor sunmuşlardı.

Mahkemenin kararını öncesinde mütalaasını veren savcı, Fluke-Ekren’e „işlediği suçlar karşısında yetersiz kalacak olsa bile“ sanığa yasanın en üst sınırından ceza verilmesini istedi.

Savunma avukatları ise kadının Suriye’deki savaş içerisinde travma yaşadığını söyleyerek cezanın hafifletilmesini istedi. Ama mahkeme cezayı üst sınırdan verdi.

Hakim Raj Parekh, karar metninde, Fluke Ekren’ın „genç kızların beynini yıkayıp onları öldürmek için eğittiğini“ kaydetti.

Yargıç, „Bir terör yolu açtı, kendi çocuklarına akla hayale sığmayacak derinlikte fiziksel, psikolojik, duygusal zulüm uyguladı ve onlara cinsel tacizde bulundu“ dedi.

Kansas’dan Rakka’ya uzanan yol

Eski öğretmen Allison Fluke-Ekren, Kansas eyaletinde küçük bir kasaba olan Overbrook’ta doğup büyüdü ve mahkeme dosyasındaki bilgilere göre fanatik bir militana dönüşerek IŞİD saflarında yükseldi.

IŞİD’e katılan kadınların çoğu örgütte daha çok destekçi pozisyonlarda yer alırken Fluke-Ekren, liderlik kademesine yükselmeyi başaran az sayıdaki kadından biri oldu.

BBC’nin gördüğü ABD Adalet Bakanlığı belgelerine göre Fluke-Ekren, artık hayatta olmayan ikinci eşi olan Volkan Ekren ile birlikte 2008 yılı civarında Ortadoğu’ya geçti. Ensar el Şeria’ya katıldı ve sırasıyla Mısır, Libya ve Türkiye’de yaşadı. Hala ara sıra Kansas’a gidip geliyordu.

Medyada dava sürecinde yer alan haberlerde Allison Fluke ile Volkan Ekren’in Kansas Üniversitesi’nde eğitim görürken tanıştığı ve evlendiği kaydedilmişti.

2012 yılı ya da ona yakın bir tarihte Allison Fluke-Ekren aktif bir IŞİD mensubu olarak gizlice o sırada yaşamakta oldukları Türkiye’den Suriye’ye geçti.

Kocası Volkan Ekren’in bir çatışmada öldürülmesinden sonra başka militanlarla da evlilikler yaptı.

„Ümmümuhammed el Amriki“ adıyla tanınan Allison Fluke-Ekren IŞİD’in eline geçtiği dönemde bir süre Irak’ın Musul kentinde de yaşadı.

Evlendiği militanlardan ikisi daha çatışmalarda öldü. Bunlardan birinin Bangladeşli bir İHA uzmanı olduğu biliniyor.

Dört yıl kadar sonra, o sırada IŞİD’in fiili başkenti haline gelmiş olan Suriye’nin Rakka kentinde tümü kadınlardan oluşan Katibe Nusaybah taburuna komutanlık etmeye başladı.

Amerikalı yetkililer Fluke-Ekren’in buradaki esas görevinin kadınlara askeri eğitim vermek Kalaşnikov, el bombası ve intihar yeleği kullanımını öğretmek olduğunu söylüyorlar.

Fluke-Ekren’in bunun yanısıra ABD’de muhtemel terör eylemleri yapmak üzere eleman temin ettiği de öne sürülmüştü.

IŞİD’e katılan ABD vatandaşlarının sayısı tam olarak bilinmiyor fakat George Washington Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre yaklaşık 300 Amerikalı Suriye ve Irak’a gitti ya da gitmeye çalıştı.

2020 yılının sonlarında ABD makamları bölgeye giden 27 Amerikan vatandaşının iade edildiğini bunlardan 10’una karşı „terör suçlarından“ dava açıldığını açıklamışlardı.

/BBC/
İlginizi çekebilir