İş cinayetinde kaybettiği babası için adalet arıyor

Yeterli güvenlik önleminin olmadığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden işçi Halit Balicak’ın ölümünden sorumlu kişilere 21 bin lira para cezası verildi. Halit Balicak’ın kızı Canan karara tepki gösterdi ve adalet arayışının devam edeceğini söyledi…
27 Kasım 2017’de çalıştığı inşaattan düşüp hayatını kaybeden babası Halit Balicak için adalet arayan  23 yaşındaki Canan Balicak, „Babamın canına karşılık 21 bin lira pay biçildi. Ben bunu kabul etmiyorum. Benim babamın canının karşılığı 21 bin lira olamaz. Başka çocukların babası ölmesin diye adalet istiyorum“ dedi.
Babasının ölümüyle ilgili davada sanıklara 21 bin TL para cezası verilmesine tepki gösteren Halit Balicak’ın kızı Cana Balicak, Nupel’den Filiz Deniz‚e konuştu.
Babası öldükten sonra çok kötü günler yaşadıklarını anlatan Canan Balicak, „Babam 34 yıl inşaatlarda çalıştı. Son çalıştığı firmada her işi yapardı. Asla iş ayırmazdı, işten de kaçmazdı. Babam 2 bin lira maaş alırdı. O maaşla da bize bakardı. Mükemmel bir babaydı.“ dedi.
Cana Balicak, babasının ölümünden sonra yaşadığı acı karşısında, kendisinin şeker hastalığına yakalandığını ve annesinin beyninde baloncuk çıktığını söyledi.
„Annemin ameliyatı da  başarısız geçti. Annemi ameliyattan hemen sonra yoğum bakıma aldılar“ diyen Balicak, “Babama en çok ihtiyaç duyduğum zamanda yanımda yoktu, annem ölümle pençeleşirken, ben yoğun bakımın kapısında tek başıma oturuyordum. Babasız, kimsesiz, sevgisiz kalmıştım. Sabahlara kadar oradaki doktorlardan, güvenliğine kadar herkes halime acırdı. Babam öldükten sonra bir çok şeyden mahrum kaldım; sevilmekten, sahiplenilmekten. Cebimdeki harçlığıma varana kadar mahrum kaldım. Kimseden destek almadık.“ ifadelerini kullandı.
Sendika ile önümüzde ki günlerde görüşeceğini dile getirdi ve „Babam öldükten sonra bir avukat tuttuk. Avukatın ücretini de tazminat davasından sonra ödeyecektik“ dedi.
 23 yaşında olan Canan Balicak üniversite sınavına hazırlanıyor. 19 yaşında olan erkek kardeşi de yaşadığı travmadan kaynaklı psikolojik tedavi görüyor.  „Bir miktar emekli maaşı var babamın, ölünce bağlandı. Annemde bulaşıkçılık yapıyor. Böyle ayakta kalmaya çalışıyoruz“ diyor.
Avukatın karar için itiraz ettiğini belirten Canan Balicak son olarak şunları söyledi:
 „İtirazdan gelen cevabı bekliyoruz. Biz para cezası değil, hapis cezası istiyoruz. Babama baret verilmedi ve onlar yüzünden babam öldü, eğer baret verilseydi babam ölmeyecekti…“

İşveren ve şantiye sorumlusu hakkında “taksirle bir kişinin ölümüne neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kusurlu bulundular

Dava sürerken mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, işverenler Sırrı Çurgotay, Nurettin Uğur Avcı ve şantiye sorumlusu Levent Öztok’un gerekli tedbirleri hayata geçirmediği ve bu durumun kazanın oluşumuna önemli ölçüde zemin hazırladığı belirtilerek, ‘asli kusurlu’ oldukları kaydedildi.

Ancak bilirkişiler hayatını kaybeden işçinin de ihmali ve kusuru olduğunu belirtti. Hayatını kaybeden işçi Halit Balicak’ın can güvenliği yönünden düşme riski olan bir konumda bulunurken dikkatli ve tedbirli hareket etmesi gerektiği belirtilerek, ‘tali kusurlu’ olduğu tespit edildi.

Para cezasına çevrildi

Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklar Levent Öztok, Sırrı Çurgotay ve Nurettin Uğur Avcı’yı “taksirle bir kişinin ölümüne neden olma” suçundan önce 3’er yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Ardından indirim yaparak, sanıklara 2’şer yıl 11’er ay hapis cezası verdi. Hapis cezasını para cezasına çeviren mahkeme, sanıkları ayrı ayrı 21 bin 200 TL adli para cezasına çarptırdı.

 

 

İlginizi çekebilir