İran’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Kürt kadın aktivist Fatma Davand’tan haber alınamıyor

 İran’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Rojhılat’ın Bokan kenti nüfusuna kayıtlı aktivist Fatma Davand’dan 3 gündür haber alınamıyor. Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Kürt aktivistin sınır dışı edilmesinden endişe ediliyor.

İran’da Ekim 2019’da hükümet karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve üç yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılan Bokan doğumlu Fatma Davand, Türkiye’de güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

İnsan Hakları Hengaw’ın Rûdaw’a verdiği bilgiye göre Fatma Davand İran’da cezasının 3’te birini çektikten sonra serbest bırakıldı. Ancak İran İtlihatı’nın (İstihbarat) baskıları nedeniyle oğlu ile birlikte İran’dan kaçarak Türkiye’ye sığındı.

Kayseri’de bir sığınmacı kampında kalan Fatma Davand, “PKK’ye yardım” ettiği iddiasıyla geçtiğimiz Nisan ayında gözaltına alındı.

Ailesinin aktardığına göre, iddiaların asılsız çıkmasıyla serbest kalan Davand yeniden Kayseri’deki sığınmacı kampında yaşamaya başladı. Oğlu ise İran’a döndü.

Fatma Davand geçtiğimiz Cuma günü yeniden güvenlik güçleri tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden kamptan alındı. Avukatı ve ailesinin 3 gündür kendisinden haber alamadığı Fatma Davand’ın İran’a teslim edilmesinden endişe ediliyor.

Hangaw İnsan Hakları Örgütü, Fatema Davand’ın  durumunun netleştirilmesi amacıyla insan hakları ve mülteci örgütlerine “ derhal harekete geçmeye” ve “sınır dışı edilmesini” önlemeye çağırdı.

İran ve Rojhılat’ta  Ekim 2019 patlak veren hükümet karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve üç yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılan Bokan doğumlu Fatma Davand, cezasının üçte birini çektikten sonra Urmiye Merkez Hapishanesinden şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.

İran istihbaratının sürekli baskısı nedeniyle Fatma Davand geçtiğimiz kış oğlu ile birlikte memleketini terk etmek zorunda kaldı.

 

/rd/

İlginizi çekebilir