İran’da kadınların rejime öfkesi dinmiyor

İran’da, ‘örtünme kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mehsa Emini’nin yaşamını yitirmesinin ardından dün başlayan gösteriler pazar günü de devam etti.

Protestoların yarın başlayacak yeni hafta boyunca da devam edeceği gözleniyor.

Gazetelerin önemli bir kısmı genç kadının ölümünü manşetten okuyucularına duyururken, başkentteki protesto gösterilerinin pazar günkü en önemli adresi Tahran Üniversitesi oldu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, protestocular burada “kadın hakları” ve “özgürlük” sloganları attı. Kadınlar saçlarını kesme ve başörtülerini de yakma eylemleri başlattılar…

Sosyal medyada üzerinden, gözaltında ölen 22 yaşındaki Mehsa Amini’nin anısı için açılan “#MahsaAmini” etiketi Twitter’ın Farsça dilinde son iki gündür en fazla paylaşılan mesajlar arasında ilk sırada yer aldı.

Bu etiketi şu ana kadar 1,63 milyon kişi paylaştı.

Emini’nin cenazesi, ülkenin batısındaki Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız kentinde dün toprağa verilmişti.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Emini’nin memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında toplanan grupların, rejim aleyhinde sloganlar attıkları görüldü.

İranlı Kürt insan hakları derneği Hengaw’a atıfta bulunan Reuters, gösteride güvenlik güçleriyle çıkan arbedede en az 33 kişinin yaralandığını aktardı.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı, cenaze sonrasında Senendec kentinde de protesto gösterileri düzenlendiğini duyurdu. Gösteriler sırasında yetkililer aleyhine slogan atan kişilere polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği bildirildi.

 

/ euronews /

İlginizi çekebilir