İran’da Bahai azınlığa baskılar devam ediyor: 12 Bahai daha tutukladı

 İran devlet medyası, Bahai dini azınlığına mensup 12 kişinin daha “İslam cumhuriyetinin baş düşmanı İsrail ile bağlantılı olmakla” suçlayarak tutuklandığını duyurdu.

Devlet televizyonu internet sitesi Iribnews, Cumartesi günü geç saatlerde, Mazanderan vilayetinde İstihbarat Genel Müdürlüğü ekiplerinin, „Bahai Siyonist örgütünün 12 üyesini tespit ederek tutukladığını“ yazdı.

Haberde, yakalanan kişilerin merkezi, Adalet Evi – (Beyt el-Adl veya işgal altındaki Hayfa) olarak bilinen “Siyonist” örgüte bağlı oldukları, İran’ın iç bölgelerine gönderdikleri “casuslar yoluyla Bahailiği yeniden canlandırmayı amaçladığı” öne sürüldü.

Bahailere baskılar arttı

İran İstihbarat Bakanlığı, Ağustos ayının başında da, ülkede yasaklı olan Bahailik inancı mensuplarından oluşan “Merkezi Ağ” üyelerini gözaltına alındığını açıklamıştı.

Bakanlık, daha sonra bu örgütün üyelerine, „ülke genelindeki anaokullar başta olmak üzere farklı seviyelerde eğitim ortamlarına sızma“ talimatı verildiğini öne sürdü.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre, İran’daki Bahailere geçen yıl kapsamlı tutuklama, iş yerlerine baskın ve evlerinin buldozerlerle yıkılması gibi değişen artan bir zulümle karşılaştı.

İran Bahaileri tanımıyor

İran’ın en büyük gayrimüslim azınlığı olan Bahai inancının kökeni 19. Yüzyıla dayanıyor. Bahailik tüm halklar arasında birlik ve eşitliğe çağırıyor. Bu inancın mensupları 1817’de İran’da doğan Bahaullah’ın öğretilerine inanıyor.

Dünya genelinde milyonlarla ifade edilen mensupların İran’daki sayılarının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor.

Bahailik inancı, 1979 İslam Devrimi sonrası iktidara gelen din adamları ve dini temsilciler arasındaki rekabet başta olmak üzere tarihi sebeplerden ötürü yasaklı.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre İran siyasi rejimi bu inancın mensuplarını “bidat ehli” olarak tanımlıyor ve genellikle ezeli bölgesel düşmanı İsrail ile irtibatlı olmakla suçluyor.

Şii İslam’ın devlet dini olduğu İran, Hristiyanlık, Yahudilik ve Zerdüştlük dahil olmak üzere azınlık inançlarını tanıyor ancak Bahaileri „sapkın“ olarak damgalıyor.

İran, Bahailiğe mensup olmakla suçladığı kişilerin mal varlığına genellikle el koyuyor. Ayrıca bu inancın mensupları üniversitelere giriş de dahil olmak üzere birçok avantajdan mahrum bırakılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2018’in sonlarında, Tahran’a dini azınlık mensuplarına yönelik “baskı”, “terörize etme” ve “keyfi tutuklamalara” son verme ve “dini mensubiyetleri sebebiyle tutuklanan Bahaileri serbest bırakma” çağrısında bulunmuştu.

 

/ Rûdaw/

 

İlginizi çekebilir