İran ve Rojhılat’taki gösterilerde ölü sayısı 448’e yükseldi

 İran İnsan Hakları Merkezi, İran ve Rojhilat’taki protestolarda toplam 448 göstericinin katledildiğini, 18 binden fazla kişinin ise gözaltına alındığını açıkladı. Meriwan’da bir Kürt genci öldürüldü, Kürt futbolcu Evin Cezaevine nakledildi.

İran İnsan Hakları Merkezi, İran ve Rojhilat’ta devam eden protesto gösterilerinin başlangıcından bu yana 156 bölgede ve aynı zamanda 143 üniversitede protesto düzenlendiğini açıkladı. İran rejiminin protestoculara doğrudan saldırısında aralarında 62 çocuğun bulunduğu en az 448 göstericinin katledildiği de bildirildi.

Ayrıca gösterilerde şimdiye kadar 565’i üniversite öğrencisi, 110’u çocuk 18 binden fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Rojhılat’ta onlarca kişi güvenlik güçleri tarafından kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Öte yandan Rojhılat’ın Meriwan kentinde güvenlik güçlerinin doğrudan açtığı ateş sonucu Cabar Farqizadeh isimli genç hayatını kaybetti.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Asnawa köyü nüfusuna kayıtlı ve Meriwan’da ikamet eden Cabar Farqizadeh, Perşembe  günü akşam saatlerinde İran güvenlik güçleri kafasına iki kurşun sıkarak öldürdüğünü duyurdu.

Görgü tanıklarına göre vatandaş, evinin yakınlarında arabasını sürerken hükümet güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Geçtiğimiz gün göstericilere destek paylaşımı yaptığı ve hükümeti şiddet uyguladığı için gözaltına alınan İran Milli Takımında oynayan Huzistan Futbol takımı üyesi ünlü Kürt futbolcu Wurya Gafuri’nin Evin cezaevinde tutulduğu bildirildi.

Ailesinin görüşmek istediği Gafuri’ye cezaevi yönetiminin izin vermediği kaydedildi.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir