İran: Sine’deki Kürdistan Üniversitesi hocasından haber alınamıyor

Rojhılat’ın Sine kentindeki Kürdistan Üniversitesi’nde görevli öğretim üyesi Dr.Behrûz Çemanara’dan Perşembe gününden beri haber alınamıyor. İnsan hakları aktivistleri üniversite hocasının güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığına işaret ediyor.

Perşembe günü Dr. Behrûz Çemanara Kürdistan Üniversitesindeki öğrenci gösterilerinde güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti kınayan konuşmasından beri kendisinden haber alınamıyor.

İnsan hakları aktivistleri Dr. Behrûz Çemanara’nın üniversite çıkışı güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığını belirtiyorlar.

İnsan hakları örgütleri geçtiğimiz hafta gösterilerde güvenlik güçlerinin şiddet uygulaması ardından Dr. Behrûz Çemanara’nın göstericileri desteklemesi ardından can güvenliği olmadığı için bir süredir Kürdistan Üniversitesinden dışarı çıkmadığını, güvenlik güçlerinin gösterileri müzakere daveti sonrası kendisinden bir daha haber alınmadığı ve emniyet güçlerince kaçırıldığına inanıyorlar.

İlam nüfusuna kayıtlı Kürt öğretim üyesi Dr. Behrûz Çemanara bir dönem Kürdistan Üniversitesinde rektörlük yaptı. Dr. Behrûz Çemanara son yıllarda aynı üniversitede Kürtçe Dili ve Edebiyatı derslerini veriyordu.

Sosyal medyada yayılan videolarda bugün Kürdistan Üniversitesinde gösteri yapan göstericiler Dr. Behrûz Çemanara’nın akıbetini sorduğu görülüyor.

Öte yandan Sine kentinde 16 yaşındaki kız çocuğu Azade Pursemed ve ablası Arezû’den bir haftadır ailesi haber alamıyor.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü görgü tanıklarına dayandırdığı bilgilere göre, geçtiğimiz Salı günü Arezû ve Azade Pursemed kızkardeşlerin güvenlik güçleri tarafından bir araca zorla bindirilerek kaçırıldıklarını, akıbetlerinin bilinmediğini duyurdu.

 

/rd/

İlginizi çekebilir