İran: Rojhılat’ta kanlı bilanço; 22 ölü, 733 yaralı

Doğu Kürdistan’da ( Rojhılat ) Mehsa (Jina ) Emini’nin ölümü üzerine başlayan gösterilerde ölenlerin sayısı 22’ye yükseldi, 733 kişi de yaralandı.

Mehsa (Jina) Emini (22) adındaki Kürt kadının Tahran’da ahlak polisi tarafından “başörtüsünü uygun takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınması ve işkence sonucu hayatını kaybetmesi üzerine İran ve Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde başlayan gösteriler devam ediyor.

Doğu Kürdistan’da 19 Eylül’de genel greve gidilmesi çağrısı sonrası 24 kentte greve gidildi, esnaf kepenk kapattı. Aynı günün akşamında 13 kentte gösteriler başladı, İran güvenlik güçlerinin göstericilere karşı güç kullanmasıyla protestolar şiddet olaylarına dönüştü.

Benzer haberler

Amerika, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam…

Kenya’da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı…

Sonraki gün devam eden gösterilerde İran güçleri halka gerçek mermilerle ateş açtı. Sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin çağrıları üzerine gösteriler sürüyor.

Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana en az 22 kişinin hayatını kaybettiği, 15’inin kimliğinin netleştiği açıklandı. Bu süre zarfında 733 kişi de İran güçlerinin müdahalesinde yaralandı.

Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kişi de gözaltına alındı.

/ K24 /

İlginizi çekebilir