İran İnsan Hakları Örgütü: Binlerce insan tutuklandı ve işkence gördü

İran İnsan Hakları Örgütü, ülke çapında düzenlenen protesto gösterilerinde binlerce kişinin tutuklandığını ve çeşitli işkencelere uğradığını kaydetti. 
İran İnsan Hakları Örgütü, Rojhilat ve İran’da Jîna Aminî’nin katledilmesi sonrası başlayan protestolarla ilgili bir rapor yayınladı.  Örgüt; 100’den fazla kadın, Qarçak’taki Waramin Cezaevi’nin spor salonunda üst üste 12 günden fazla çok kötü ve sağlıksız koşullarda gözaltında tutulurken, bu salonda üç tuvalet ve sadece üç banyo olduğunu ifade etti. Öte yandan tutukluların kameralarla gözetildiğini söyleyen İran İnsan Hakları Örgütü, tahminlere göre İran’da en az 38 gazeteci, 170 öğrenci, 16 avukat, öğretmenler sendikası aktivistleri, işçi aktivistleri de dahil olmak üzere 580’den fazla sivil aktivist de dahil olmak üzere binlerce kişinin tutuklandığını duyurdu.
ONLARCA ÖĞRENCİ TUTUKLANDI
İran Kültür Örgütleri Koordinasyon Kurulu ise, Urmiye ilindeki protestosunun ardından, lisedeki 29 öğrencinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını duyurdu. Kız Ortaokulu Müdürü Sultan Sisi, öğrenciler okul bahçesinde protesto yaptıkları sırada rejim güçleriyle irtibata geçerek okulun kapısını öğrencilere kapattı. Güvenlik güçleri gelene kadar öğrencilerin okuldan çıkmalarını engelleyerek, 29 öğrenciyi rejim güçlerine teslim etti.
EYLEMLER DEVAM EDİYOR
Bu arada Rojhilat ve İran kentlerinde başlayan gösteriler ise devam ediyor. Tahran mahallelerinde yaşayan gençler, Jina Amini’nin katledilmesinin kırkıncı günü münasebetiyle, “Jîna bizim sırrımızdır” sloganıyla bir açıklama yayınladı. Gençler, “Jina ve Özgürlük Yolu’nun tüm şehitleri” adına 22-26 Ekim’de alanlara çıkacaklarını duyurdu. Açıklamada, “Devam etmek için daha fazla cesaret ve birlik gerekiyor ve sokaklardaki mevcudiyet, grevler, sloganlar, gece ilahileri ve sürekli kornalar bu devrimi canlı tutacaktır” denildi.
GREV ÇAĞRILARI SÜRÜYOR
Yine ülke genelinde yapılan eylem çağrısı üzerine bugün tır şoförleri greve katılırken, öğretmenlerin ise yarın ve sonraki gün greve çıkacakları ve oturma eyleme düzenleyecekleri belirtildi. İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Kurulu da İranlı öğrencilerin öldürülmesi ve tutuklanmasını protesto etmek için grev çağrısı yaptı. Kurul, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerini genel yas ilan etti.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir