İran gençleri idam etmeye devam ediyor: Bu sabah da Mecid Rıza Rehneverd idam edildi

Mohsen Şekarî’nin 8 Aralık’ta idamından sonra İran rejimi bu sabah Mecid Rıza Rehneverd isimli bir genci daha idam etti. 
Tahran’da 16 Eylül’de Jîna Emînî’nin Gaşt e Îrşad polisleri tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler yaklaşık 3 aydır devam ediyor. Sokak ortasında doğrudan ateş açarak 500’e yakın kişinin öldürülmesi, binlerce kişinin yaralanması ve 18 bini aşkın kişinin gözaltına alınmasıyla eylemleri bastıramayan İran rejimi, eylemlere katıldıkları için „muharebe suçu“ işledikleri gerekçesiyle gençleri idam etmeye başladı.
8 Aralık sabahı 23 yaşındaki Mohsen Şekarî’nin Tahran’da idamından sonra, bu sabah bir genç daha idam edildi. Xorasana Razevî eyaletinin yönetim merkezi Meşhed’de sabaha karşı Mecid Rıza Rehneverd isimli bir genç, bir grup insanın toplatıldığı bir meydanda idam edildi.
17 Kasım’da Meşhed’te Herameli Caddesi’nde iki Besic (polis) üyesinin yaşamını yitirdiği protestolara katıldığı gerekçesiyle 24 Kasım’da gözaltına alınan Mecid Rıza Rehneverd hakkındaki iddianame 29 Kasım’da kabul edildi ve Mecid Rıza Rehneverd kameralar karşısında yargılandı. Polis ve birkaç kişinin olay günü yaşananlara dair tanıklıkları sonrası yapılan hızlı bir yargılamanın ardından 2 kişinin ölümü, 4 kişinin de yaralanmasından sorumlu tutulan Mecid Rıza Rehneverd, „muharebe suçu“ işlediği iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, ayrıca Mecid Rıza Rehneverd’in „alenen infaz edilmesine“ yani bir meydanda insanların gözleri önünde idam edilmesine hükmetti.
Yüksek Mahkeme yargıçlarının da kararı onaması sonrası Mecid Rıza Rehneverd, bu sabah Meşhedli bir grup insanın toplandığı bir meydanda idam edildi.
Sabah saatlerinde aileyi arayan görevliler, Mecid Rıza Rehneverd’in idam edildikten sonra toprağa verildiği bilgisini paylaştı.
Cezanın infazından sonra Xorasana Razevî Başyargıcı Xulamelî Sadeqî, hızlı davrandıkları için istihbarat, polis ve yargı mensuplarına teşekkür etti.

 

/Kaynak: Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir