İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi: Kürt örgütleri silahsızlandırılsın

İran, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt örgütlerin silahsızlandırılmasını istedi.

İran’ın BM Daimi Temsilciliği, ülkede devam eden gösterilere sert müdahalede bulunduğu ve Kürdistan Bölgesi toraklarına saldırdığı için eleştirdiği BM Güvenlik Konseyi’ne bir mektup gönderdi.

İran medyasında yer alan haberlere göre mektupta, Kürdistan Bölgesi ile ilgili Irak yetkilileriyle sayısız istişare görüşmeler gerçekleştirildiği, ancak İran’ın “ulusal egemenliğini korumak için uluslararası hukuk çerçevesinde doğal hakkını kullanmaktan başka çaresi kalmadığı, bu kapsamda son günlerde Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt örgütlere yönelik operasyonlar düzenlendiği” belirtildi.

Kürt örgütlerin son zamanlarda faaliyetlerinin arttığına vurgu yapılan mektupta, bu örgütlerin “eylem planlama hazırlığında olan grupları silahlandırmak için İran topraklarına büyük miktarda kaçak silah taşıdığı” iddia edildi.

Irak tarafıyla yapılan görüşmelere işaret edilen mektupta, İran’ın, Irak askeri güçlerinin iki ülkenin uluslararası sınırlarında bulunması gerektiğine dikkat çekildi.

Irak hükümetinin bu talepleri kabul edip “Kürt örgütlerinin silahsızlandırılması için” çalışacağına dair taahhütte bulunduğuna vurgu yapılan mektupta, bugüne kadar bu anlaşmanın uygulanması için etkili bir önlem alınmadığı belirtilerek söz konusu anlaşmanın uygulanmasını talep edildi.

BMGK üyelerine çağrı yapan İran’ın BM Daimi Temsilciliği ayrıca bu partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki karargahlarının kapatılması ve silahsızlandırılmasına ilişkin Irak ile sağlanan anlaşmanın uygulanmasını istedi.

Erbil ‘İran’a kaçak silah gidiyor’ iddialarını yalanladı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, geçtiğimiz günlerde bazı İran haber sitelerinde yer alan “Kürdistan Bölgesi’nden İran’a silah kaçırıldığı” şeklindeki haberleri kesin bir dille yalanlamıştı.

Hükümetten yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, komşu ülkelerimizin güvenliğinin Kürdistan Bölgesi aracılığıyla bozulmasına izin vermemiştir ve vermeyecektir” ifadelerine yer verilmişti.

Amerikan Associated Press ajansı, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde Bağdat’ı ziyaret ettiğini, Irak ordusunun Rojhılatlı Kürt örgütlere karşı sınırı güçlendirmemesi halinde Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kara harekatı başlatılacağı yönünde tehdit ettiğini aktarmıştı.

Kürt partiler ise, İran’daki gösterileri desteklediklerini kabul ederken, aynı şekilde protestocuları silahlandırmak için silah gönderdikleri şeklindeki iddiaları reddediyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir