Irak’ta tansiyon yükseliyor: Bağdat’ta 3 ayrı grup sokaklara çıktı

Bugün başkent Bağdat Cuma namazı ardından 3 ayrı tarafın ayrı gösterilerine sahne oluyor. İki büyük Şii grubu Sadr Hareketi yanlıları Yeşil Bölge’de Koordinasyon Çerçvesi taraftarları  Cadriye bölgesinde gösteri  düzenlemeye hazırlanırken, sivil toplum ve diğer partilerden oluşan bir grup da Firdews bölgesinde sokaklara çıkacak.

1 Ağustos’tan beri gösterilerini sürdüren Sadr Hareketi, taraftarlarına Irak’ın diğer illerinde de sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Sadr yanlıları Parlamentonun feshedilmesini ve seçimlerin yenilenmesini talep ediyor.

Koordinasyon Çerçevesi ise “Anayasa ve devlet kurumlarının korunması” şiarıyla gösteri düzenliyor. Koordinasyon Çerçevesi, Bağdat başta olmak üzere taraftarlarının Basra ve Musul’da da sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Siyasi yorumcular ise Irak’taki en büyük iki Şii siyasi tarafın gösteri düzenlemesinin çatışmalara yol açabileceği uyarısı yapıyor.

Sadr Hareketi Parlamentonun feshedilmesinde ısrarlı. Bu talep parlamentoda grubu bulunan Kürt, Sünni ve diğer bazı parlamenterlerin büyük kısmı tarafından destek buluyor.

Öte yandan 100’den fazla Koordinasyon Çerçevesi parlamenteri, Irak Parlamentosu’nun toplanması ve Kürt siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayını netleştirme sürecini hızlandırma çağrısı yapmıştı.

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr Hareketi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’nin adaylığının çekmesi talebini şuana kadar kabul etmiş değil.

Yeşil Bölge’de saat 17:00’da bir araya gelecek Sadr yanlısı göstericiler, talepleri yerine getirilene kadar gösterileri ve grevlerinin devam edecekleri mesajı veriyor.  Şii, Sünni ve Hristiyanların katıldığı gösterileri “Irak’taki herkesin devrimi” olarak niteliyorlar. Sadr yanlıları, 29 yıldır mezhepçilik, yolsuzluk dışında hiçbir şey yapmayan ne tarım, ne ekonomine de sağlık hizmetleri alanında bir adım atmayan “zulüm sistemi”ne karşı herkesin gösterilere katılmasını istiyor.

Yeşil Bölge yakınındaki Cadriye bölgesinde  aynı saatlerde toplanacak Koordinasyon Çerçevesi taraftarları ise Sadr yanlıların aksine anayasanın değişmesine karşı çıkıyor ve devlet kurumlarının korunması şiarıyla yürüyecek.

Koordinasyon Çerçevesi Parlamenteri Ayd Hilali “İki Şii grubun taraftarları arasında çatışma ve gerginlik olasılığı var. Bu olursa Irak olumsuz yönde etkilenir. Tek çözüm müzakere masasında yapılacak diyalogdur. Arabuluculuk rolü oynayanlar Koordinasyon  Çerçevesi ile Sadr Hareketi’ni bir araya getirecek ortak paydaları öne çıkarmalıdır” dedi.

Bağdat’ta her iki Şii grup dışında başka bir gösteri ise Firdews Meydanı’nda birkaç siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde saat 18:00’da başlıyor. Üçüncü tarafın talebi Irak genelinde kapsamlı değişiklikler yapılması.

Irak Komünist Partisi Sekreteri Rayd Fehmi’ye göre Sadr Hareketi gösterilere başlamadan çok daha önce “Parlamentonun feshedilmesini ve yeniden seçime gidilmesini” talep ettiklerini söylüyor ve ekliyor:

“Bizim stratejik görüşlerimiz var.  Sadr’ın görüşlerine katılıyoruz ama biz tamamlayıcılık ilkesi ve sosyal devlet çağrısında bulunuyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için farklı bir yol izliyoruz.. Biz belirli bir konumu ve tavrı olan özel bir siyasi gücüz. Firdews Meydanı’ndaki gösteride taleplerimizi dile getireceğiz ve gösterimiz hiçbir partiye karşı olmayacak.”

Bağdat’taki gösteriler,  seçimlerden 10 ay sonra Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi’nin hükümet kurma yönünde anlaşamaması sonrası başladı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr 10 Ağustos’ta Parlamentoyu feshetme çağrısı ve Koordinasyon Çerçevesi’nin bu talebi reddetmesi sonrası tansiyon yükseldi.

 

/rd/

İlginizi çekebilir