İngiltere’de artan enerji fiyatlarına karşı 2 milyon kişi ekimden itibaren fatura ödemelerini durdurmayı planlıyor

İngiltere’de yapılan bir kamuoyu araştırması, Birleşik Krallık’ta en az 1.7 milyon hanenin ekim ayından itibaren enerji faturalarını ödemeyeceğini ortaya koyuyor. Opinium Research tarafından yapılan araştırma nüfusun en az yüzde 6’sının eyleme destek verdiğini gösteriyor.

Çoğu kişi, basit bir eylem çağrısı olarak başlayan Don’t Pay UK (Faturanı ödeme) hareketinden ilham aldıklarını belirtiyor. Eyleme destek verenlerin 1 Ekim’de eneji faturalarına giden otomatik ödemeleri durdurması bekleniyor.

Bu şekilde toplu bir ‘grev’ başlatmak isteyen eylemciler, bunun hükümeti ve enerji devlerini yeniden düşünmeye zorlamayacak en iyi yol olduğunu düşünüyor.

İnternette başlayan “Don’t Pay UK” adlı kampanyaya şimdiye kadar 133 bini aşkın kişi katıldı ve bu sayı günden güne artıyor.

Kampanyaya destek veren kişiler arasında Londra’da öğretmenlik yapan 51 yaşındaki Kary de bulunuyor. Kary, son dönemlerde geçim sıkıntısı yaşayan binlerce İngilizden sadece biri. Durumun çok vahim olduğunu ve bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor.

Öğretmen olan Kary, “Elektrik ve doğalgaz gibi enerji faturalarında indirim bekliyoruz ve bu fiyatların makul, ödenebilir bir seviyeye çekilmesini istiyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki kasım ayına kadar bir milyon kişinin kampanyaya destek vermesini sağlamak. Ve hükümet bu zamana kadar bir şeyler yapmazsa büyük bir grev başlatacağız.” diyor.

“Don’t Pay UK” kampanyası kapsamında İngiltere’deki binlerce vatandaş faturalarını ödemezse, bir ilke de imza atılmış olacak. Zira yaklaşık 35-40 yıl boyunca İngiliz halkının buna benzer bir girişimi olmadı.

En son 80’li yılların sonunda Büyük Britanya’yı oluşturan İngiltere, Galler ve İskoçya’da halk, hükümetin yerel yönetimleri maddi açıdan desteklemek için getirdiği “Kelle Vergisi”ni (Poll Tax) ödemeyi reddetmiş, büyük tartışmaların yaşandığı süreçte dönemin “Demir Lady” lakaplı Başbakanı Margret Thatcher, yasa tasarısını geri çekmek zorunda kalmıştı.Londra’da bir seyyar satıcıAP

Faturalar dar gelirli aileleri zorluyor

İngiltere’de 2021 ekim ayına kıyasla elektrik ve doğal gaz faturaları yaklaşık yüzde 80 oranında artış gösterdi.

2021 yılında İngiltere’de aynı ölçüdeki bir faturaya yıllık yaklaşık 1.900 pound ödeyen bir kişi, bu yıl aynı enerji sarfiyatına ortalama 3.500 pound ödemek zorunda. İngiltere’de BP gibi büyük enerji şirketlerinin karıysa geçen seneye kıyasla büyük oranda artmış durumda.

BP’nin 2022 yılının ikinci çeyrekteki karı 6.9 milyar paunda yükseldi.

Büyük Britanya geneli kapsamında “Don’t Pay UK” kampanyası öncülerinin yaptığı araştırmaya göre ülkede yaklaşık 10 milyon aile faturalarını öderken zorluk yaşayabilir.

KAYNAK: EURONEWS

İlginizi çekebilir