İngiltere Parlamentosu tarihinde bir ilk: Newroz resepsiyonu düzenlendi

İngiltere Parlamentosu tarihinde ilk kez Newroz için bir resepsiyon düzenlendi. Programa önde gelen Kürt davetlilerin yanı sıra Kürtlerin çok sayıda dostu, İngiliz parlamenterler, lordlar ve  farklı ülkelerden temsilciler katıldı.

Resepsiyon nedeniyle konuşan Parlamento Sözcüsü Lindsay Hoyle, “Sevgili dostlar, seçkin konuklar ve lodlar öncelikle hoşgeldiniz. Çok sayıda insanın özel Newroz resepsiyonuna katılmak üzere burada olmasından mutluluk duyuyoruz. Tarih boyunca Kürt halkının kendi kimliği ve kültürüyle özel etkinlikler düzenleme özgürlüğüne sahip olmadığını biliyorum, dolayısıyla bu etkinliğin burada, meclis salonunda düzenlenmesi, Kürt kimliğinin ve kültürünün önemli bir kabulüdür” dedi.

Resepsiyonu Londra’nın Lambeth Bölgesi Kürt Belediye Başkanı İbrahim Doğuş organize etti. Doğuş da şunları söyledi:

“İngiltere Parlamento Başkanı ile ben aynı partideyiz ama o bu tören bunun için yapılmadı. Bunun nedeni, İngiltere’deki Kürt toplumunun güçlenmesi ve Kürtlerin sayısının artması, Kürt kültürünün tanınırlığının artması ve İngiliz halkının Kürtler ve Kürdistan ile yakınlığının son yıllarda gelişmesidir. Şimdi İngiltere’nin her yerinde Kürt topluluğu olarak gelişiyoruz. Bugün İngiltere tarihinde ilk kez Meclis Başkanı bizim için Newroz resepsiyonu düzenledi. Her partiden yüzlerce insan geldi.”

Bazı milletvekilleri ve lordlar da törende toplanan Kürt dost ve destekçilerine kendilerini tanıttı.

İngiliz Parlamenter Lloyd Russel-Moyle şunları söyledi:

“Bu Newroz’u parlamento salonunda kutladık ki bu, Parlamento’nun, Meclis Başkanı’nın, milletvekillerinin ve tüm partilerin Kürt Yeni Yılı’nı (Newroz) kutlaması ve saygı duyması anlamına geliyor. Bunun çok önemli olduğuna eminim çünkü daha önce bu partiyi kapalı odalarda düzenlerdik ama bu sefer parlamento salonunda, ki bu önemli bir itiraf, özellikle de dünyada hâlâ Kürtler özgürlükleriyle ilgili engellerle karşılaşırken.”

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir