İngiltere: Kürt siyasetçi Nedim Zehawi’ye kabinede yüksek bakanlık görevi verildi

İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss kabinesinde Kürt siyasetçi Nedim Zehawi’ye yer verdi. Yeni kabinede Zehawi’ye 3 görev verildi.

Kürt siyasetçi, eski eğitim ve hazine bakanı Nedim Zehawi’ye ikinci en yüksek bakanlık görevi Liz Truss tarafından verildi.

Nedim Zehawi, Lancaster Dükalığı Şansölyesi, Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı ve Eşitlik Bakanı olarak atandı.

Lancaster Dükalığı Şansölyesi, İngiltere Kralı veya Kraliçesinin tüm özel varlıklarının yönetildiği yer olarak biliniyor

Lancaster Dükalığı danışmanı olarak Nedim Zahawi şu görevlerden sorumlu olacak:

– Birleşik Krallığa bağımsız bir gelir kaynağı sağlamak

– Hükümet politikalarının oluşturulması ve uygulanması konusunda Başbakana tavsiyelerde bulunmak.

-Hükümet komitelerinin toplantılarına başkanlık etmek.

– Devlet işlerinin uygulanması.

– Özel komiteleri ve ekipleri denetlemek.

– İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının (Brexit) etkisinin azaltılmasını denetlemek.

– Anayasa işlerini denetlemek.

– Kabine Ofisi politikalarını denetlemek.

Boris Johson kabinesinde Eğitim Bakanı daha sonra Maliye Bakanlığı’na atanan Kürt bakan Nedim Zehawi Muhafazakar Parti’nin başkanlığı için aday olmuştu.

Feili Kürt bakanın eşitlik bakanı olarak yapması beklenen işlerden biri de hükümetin trans bireylere uyguladığı muamelenin kaldırılmasını yasalaştırmak olacak. Boris Johnson istifasından kısa bir süre önce transgenderizme izin verilmemesini kararlaştırmıştı.

Zehawi’nin eşitlik bakanı olarak seçilmesi eş cinsel ve trans bireylerin “haklarını” savunma ile “çocukları uygunsuz şeylerden koruma” sözü vermesinden birkaç ay sonra geldi.

Nedim Zehawi kimdir?

Nedim Zehawi, 1967’de Xaneqinli Feili bir ailenin çocuğu olarak Bağdat’ta dünyaya geldi. Dedesi Irak Merkez Bankası Başkanı olan Zehawi’nin babası ise iş insanı olarak tanınıyordu.

Zehawi ailesi, Saddam Hüseyin’in gücünü artırması sonrasında hükümet yetkililerinin kendilerini tutuklamak için geleceklerine dair aldığı istihbarat sonucunda 1976’da ailesiyle birlikte Birleşik Krallık’a göç etti.

Zehawi, hayatının büyük bölümünü İngiltere’de geçirdi. Zehawi, ilerleyen yıllarda ailesiyle birlikte Irak’tan kaçarken yaşadığı anıları “Travmatik bir çocukluk hikayesi” olarak ifade etti.

Özel okullarda eğitim gören Zehawi, Londra Üniversitesi Akademisi’nde kimya mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Teletabi ürünlerini satan bir şirket kurdu. Daha sonra YouGov Araştırma Şirketi’ni kuran Zehawi, 2010’a kadar bu şirketin yöneticiliğini yaptı. Ardından 2010’da Muhafazakâr Parti’den siyasete atıldı ve milletvekili seçildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May 2018’de Zehawi’yi Çocuklar ve Ailelerden Sorumlu Eğitim Bakanı yaptı.

Boris Johnson Temmuz 2019’da iktidara geldiğinde eğitimden işletme departmanına geçti ve bakan olarak görev almaya devam etti. “Yapacağım en önemli iş” dediği Aşı Bakanlığı’na ise 2020’de geçti. Başbakan Johnson 2021’de Zehawi’yi kabineye Eğitim Bakanı olarak atadı. Zahawai, Hazine Bakanı Hint asıllı Rishi Sunak’ın istifasının ardından Hazine Bakanlığı koltuğuna geçti.

 

/ rûdaw /

İlginizi çekebilir