İmamoğlu’nun yargılandığı dava ertelendi: Savcı siyasi yasak ve hapis istedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması bugün görüldü. Savcı, Nisan ayındaki mütalaasını yinelerken; İmamoğlu’na ceza verilmesini istedi. Hâkim, duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.

Duruşmaya katılmak isteyen CHP’li vekillerle ve çok sayıda partili de Kartal Adliyesi’ne geldi. Kartal Kaymakamlığı, İmamoğlu’nun yargılandığı dava nedeniyle Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki alanlarda toplanma yasağı ilan etti.

İmamoğlu, dava öncesi katıldığı canlı yayında, “Şu mahkemeden utanç duyuyorum; her şeye rağmen bu ülkenin yüce yargısına güvenmek istiyorum” dedi.

Duruşma, FOX TV muhabiri Gülşah İnce‘nin ifadesiyle başladı. İnce, “FOX TV muhabiri olarak oradaydım. Görüntüler ayan beyan ortada. Ham görüntüleri ve haberi size gönderdim. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak aynen İmamoğlu’na sordum. O da yanıt verdi. Başka TV kanalları da vardı” dedi.

İnce, İBB Başkanı’nın avukatı Gökhan Günaydın’ın “İmamoğlu sözlerine ‘Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı?’ diye başladı. Siz soruyu nasıl sordunuz?” sorusuna “Sayın İçişleri Bakanı’nın bu sabah size söylediği… diyerek soruya başladım” yanıtını verdi.

Hâkim, “Bu sözlerin kime söylendiği belli. Bu dünyada bu (lafa bakarım laf mı diye adama bakarım adam mı) sözlerin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini söyleyen varsa buraya gelsin” dedi.

İmamoğlu’nun avukatı, bu ifadenin kayda geçirilmesini talep ederken, hâkim “Hakimler, kararlarıyla konuşur” yanıtını verdi.

Hâkim, İmamoğlu’nun avukatlarının diğer tanıklar Necati Özkan ve Murat Ongun’un dinlenmesi talebini reddetti.

İmamoğlu’nun avukatları reddi hâkim talebinde bulundu. Hâkim, bu talebin mahkemeyi uzatmaya yönelik olduğunu söyleyerek reddetti.

Savcı, Nisan ayındaki mütalaasını yineledi, İmamoğlu’na ceza verilmesini istedi. Savcı, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırma talep ediyor.

Hâkim, duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.

Ne olmuştu?

30 Ekim 2019 günü Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde konuşan İmamoğlu, yerel seçimlerde eşitsizlik ve adaletsizlikleri eleştiren bir konuşma yapmıştı. İmamoğlu konuşmasında “İktidar, manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu’nun kararıyla iptal ettirerek kazanmak istedi. Ama iktidarın gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha ve çok daha gür bir sesle demokrasiden yana oldu” demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde İmamoğlu’nun konuşmasına atıfta bulunarak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu aynı gün Üsküdar Fethipaşa Korusu’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” demişti.

Bu sözler üzerine YSK Başkanlığı’nın yaptığı suç duyurusundan hareketle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, İmamoğlu hakkında dava açtı.

 

/t24/

 

İlginizi çekebilir