İmamoğlu’nun avukatı: Yarın siyasi yasak ve tutuklama gelmesi sürpriz olmaz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu’nun başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması yarın İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nda görülecek.

Amerika’nın Sesi’nden Hilmi Hacaloğlu’nun haberi:

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın yedinci duruşmasında Cumhuriyet Savcısı, daha önce verilen mütalaayı tekrarlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapsi isteminde bulundu.

Avukat Gökhan Günaydın: “Saray’daki tartışmalardan haberdarız, siyasi yargılamanın kararı da siyasi olur”

Son duruşmada savunma tarafının yeni tanık dinleme talebini reddeden hakimin davayı bir an evvel bitirmek istediğini belirten Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Gökhan Günaydın, bu davadaki kararın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan işaret edilmekte olduğunu dile getirdi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Günaydın, “Bildiğiniz gibi dördüncü duruşmada verilmiş bir mütalaa var. Savcının vermiş olduğunu bu mütalaa hakkında hukuki bir yorum yapmayı zul sayarım. İşte bu mütalaayı bir önceki duruşmada savcı yineledi. Şimdi durum şu, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir tartışma var. Saray’daki bu tartışma bize iletiliyor, konuşulanlardan haberdarız. Bir grup, ‘İmamoğlu’na ceza vermeyelim, bu onu güçlendirir’ diyor ancak karşı taraftaki grup ise, ‘kısa vadede önünü keselim, sonra duruma bakarız’ görüşünü savunuyor. Eğer duruşma yarın yine ertelenirse, konjonktüre bakarak kendilerince zaman kullanmaya çalışacaklar. Ha şu da olabilir. Yarın siyasi yasak ve hapis cezası da çıkabilir ki bu bizim için sürpriz olmaz, böyle bir duruma da hazırlıklıyız. Yargının bağımsız çalışacağına dair inancımızı korumak istiyoruz. Ancak siyasi yargılamanın sonunda kararının siyasi olacağını bilecek siyasi bilince de sahibiz” dedi.

Avukat Günaydın, 11 Kasım’da görülen duruşmada 7. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin davaya konu olan “Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye” sözlerinin İmamoğlu tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya söylendiğinin “açık” olduğunu söylemesinin ve avukatların ısrarıyla bunun zapta geçirmesinin yarattığı “adil yargılama” beklentisinin yanıltıcı olduğunu da ifade etti.

CHP’den İmamoğlu’na destek kampanyası

Yarınki duruşma öncesi İmamoğlu’na destek vermek için #İstanbulYargılanamaz etiketiyle sosyal medya kampanyası yapıldı. Twitter’da ilk destek mesjaını atanlardan biri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’yla sorunlar yaşadığı iddia edilen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu.

“Sadece İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu değil, 16 milyon İstanbullu’nun iradesi ve İstanbul yargılanıyor” yazan Kaftancıoğlu ile birlikte aralarında CHP TBMM Grup Başkanları Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel’le birlikte CHP yöneticisi İmamoğlu’nun yanında olduklarını belirten paylaşımlarda bulundular.

 

İmamoğlu: “Yargının siyasetin aleti olduğuna inanan halk bunu gören halk öyle bir tokat atar ki bir daha yerden kalkamazlar”

Karar verileceği iddia edilen son üç duruşmayı Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden takip eden Ekrem İmamoğlu, yine Adliye’ye gitmeyecek.

Halk TV’de dün İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, kendisine siyasi yasak getirilmesinin 2019 yılındaki seçim iptali gibi geri tepeceğini söyledi.

İmamoğlu, “Yargının siyasetin aleti olduğuna inanan halk, bunu gören halk öyle bir tokat atar ki bir daha yerden kalkamazlar. Aynısı olur, misli misli olur. 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi atanalı bir yıl olmuşken teammüllere göre iki yıl daha burada kalması gerekirken (yaz kararnamesiyle) bu görevinden uzaklaştırıldı? Üstelik eşinin de özel durumu var. İkinci soru. Bu mahkemenin olduğu Adliye’deki yüksek rütbeli başsavcı görevinde olan kişi gönderilen hakime ‘iki yıldan fazla ceza ver siyasi yasaklı olsun seni istediğin yerde ağır ceza reisi yapalım’ demiş midir, dememiş midir? Bir başka mahkeme başkanının da sürgününü örnek göstererek hakim tehdit edilmiş midir? Denileni yaparsan ödüllendirileceksin teklifinde bulunmuş mudur? Bu şikayetler yapıldı, avukatlar başvurdu, HSK tenezzül edip bu yaşananlarla ilgili soruşturma açmadı” dedi.

İmamoğlu’nun kastettiği 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bir önceki hakimi Hüseyin Zengin, kamuoyunun karar açıklanması beklediği 1 Haziran 2022’deki davada savunma avukatlarının ‘tanık dinleme’ talebini kabul ederek davayı 21 Eylül’e ertelemiş, bu kararın ardından yaz kararnamesiyle daha önce görev yaptığı Samsun’a tayin edilmişti.

İlginizi çekebilir