İHD Urfa Şubesi’nden ‘Barış Nöbeti’ eylemi

İHD Urfa Şubesi, ülkede yaşanılan kaos ortamına karşı “Barış Nöbeti” tuttu. Nöbette konuşan İHD Urfa Şubesi Eşbaşkanı Sümeyye Koç, “Dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için barış hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), savaşa karşı her ayın ilk Cuma günü tutacağı “Barış Nöbeti”, Urfa’da dernek binasında başlatıldı. Nöbetin tutulduğu salona, “Tecritlere son”, “Barış için en acil ihtiyaç barış için nöbetteyiz” ile “Barış için özgürlük eşitlik ve adalet” pankartları asıldı. İHD’liler, nöbeti ziyaret eden Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve demokratik kitle örgütleri ile basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan İHD Urfa Şubesi Eşbaşkanı Sümeyye Koç, “Barış hakkı, bir insan hakkıdır. Barış hakkını savunuyoruz, barışa ihtiyacımız var” dedi.
‘ÇÖZÜM MÜZAKERE VE DİYALOGLA OLUR’
Özgürlük ve hak gasplarının savaş ve çatışmaların temel sebebi olduğunu belirten Koç, “O nedenle İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz” diye belirtti. Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi sorununun çözümü için “Barış süreci”ni işaret eden Koç, “Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını diyalog ve müzakereye dayalı çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içinde ve dışında devam etmektedir. Bu ortam asgari insani ve ahlaki kuralların işletilmesini rafa kaldırmış, mezarlıklara yapılan saldırılar artmış, insan cenazelerinin (en son Hakan Arslan’ın cenazesi) torbalarda ailelerine teslim edilmesi hukuksuzluğun yanı sıra vicdanları yaralamış, toplumsal barışa zarar vermiştir. Kürt sorununda çözümsüzlük, Türkiye’yi rejim değişikliğine getirmiş ve otoriter bir yönetim anlayışının yarattığı sürekli bir baskı ortamı oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.
‘BARIŞ HAKKI MÜCADELESİ’
Herkesin barışa ihtiyacı olduğunun altını çizen Koç, devamında şunları söyledi: “İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye’de barışa giden yolun barış hakkı mücadelesi ile olacağını biliyoruz. Barış nöbetlerini başlatarak, yeni bir barış sürecinin inşasına katkı sunacağız. İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için barış hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Açıklamanın ardından nöbet, yapılan ziyaretlerle devam etti. İHD üye ve yöneticileri, nöbeti ziyaret edenlerle barış ortamının tesis edilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu. Saat 14.00’da başlayan nöbet 18.00’a kadar sürecek.
  /MA/
İlginizi çekebilir