İHD: Dördüncü evre kanser hastası 73 yaşındaki tutuklu Ehettin Kaynar tahliye de edilmiyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, dördüncü evre kanser hastası, 73 yaşındaki tutuklu Ehettin Kaynar ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Dernekte yapılan toplantıya, Kaynar’ın ailesi ve insan hakları savunucuları katıldı.

MA’nın haberine göre, açıklamada konuşan komisyon üyesi Ümitcan Akbulut, Kaynar’ın 2015 yılında tahliye edildiğini fakat 2017 yılında tekrar tutuklandığını belirtti.

Kaynar’ın ek olarak birçok kronik rahatsızlığı da olduğunu ifade eden Akbulut, “Hapishanede tutulduğu süre içinde rahatsızlandığında acile götürüldü ancak gerekli tetkikler yapılmadı ve hastalıkları ilerledi” dedi.

“Hastanede serum verilip cezaevine gönderildi”

Kaynar’ın rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye sevk edildiğini ancak serum verilerek tekrardan cezaevine gönderildiğini söyleyen Akbulut, şu bilgileri paylaştı:

“Yaklaşık 3 hafta boyunca yediklerini kusmuş, doktor karaciğerindeki kitle nedeniyle bunun yaşandığını söyledi. Durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi tarafından savcılığa başvuru yapıldı ve bayramın ikinci günü karaciğerinde büyük bir kitle olduğu öğrenildi.

“Karabük’te yatağa bağlı hale gelen ve ailesi ile telefon görüşmesini dahi yapamayan Ehettin Kaynar, 27 Temmuz’da Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi ve hastaneye girişi yapıldı. İlk götürüldüğünde mahpus koğuşunda tutuldu, daha sonra Gastroenteroloji Bölümü’nde servise yatışı yapıldı.

“Biyopsi sonucunda hem patoloji hem de radyoloji raporuna göre, dördüncü evre kanser olduğu, kanserin uzak metastaz yaptığı, yani karaciğere uzak organlara da sıçradığı anlaşıldı.”

Stent takıldıktan iki hafa sonra tutuklandı

Kaynar’ın kanser teşhisi konulmadan önce de ağır hastalıkları bulunduğunu belirten Akbulut, “Kalp yetmezliği olan Ehettin Kaynar dışarıdayken rahatsızlanması sonucunda hastaneye kaldırılarak, anjiyo olmuş stent takılmış ve ameliyatından iki hafta sonra da cezaevine girmiştir. Diyabet hastasıdır ve diyabete bağlı olarak vücudunda yaralar oluşmaktadır. Damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, prostat, kemik erimesi, romatizma, sağ omuz köprücük kemiği kırıklığı, cilt hastalığı, el ve ayaklarında uyuşma, el titremesi, guatr hastalığı ve böbrek hastalığı gibi ağır hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca 15 yıldır burnunda kanamalı lezyonlar bulunmaktadır” bilgisini verdi.

Akbulut, ağır hasta Kaynar’ın tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

“Doktorlar yapacakları bir şeyin olmadığını söyledi”

Ardından konuşan Kaynar’ın yeğeni Hidayet Akay, daha önce tedavi olması için birçok başvuruda bulunduklarını ama bu başvuruların dikkate alınmadığını söyledi. Akay, “Burada Sağlık Bakanlığı’nın ihmali var. Bu aynı zamanda sağlık sisteminin çöküşünün göstergesidir. Bir hasta defalarca hastaneye gidiyor ama tedavi olmadan geri gönderiliyor” dedi.

Kaynar’ın oğlu Mesut Kaynar, babasının sağlık durumunun ağırlaştığını vurgulayarak, “Babam cezaevinde hayatta kalamaz. Doktorlar yapacakları bir şeyin olmadığını ve taburcu edeceklerini söyledi. Babam taburcu edilirse cezaevine girecek burada da asla hayatta kalamaz” dedi.

“Son günlerini evinde geçirsin istiyoruz”

Kaynar’ın kızı Hicran Ciga “Babam bakıma muhtaç, evinde yanımızda olsun istiyorum. Tek istediğimiz babamızın özgür olması” diye konuştu.

Son olarak konuşan Kaynar’ın kardeşi Selahattin Kaynar da şunları söyledi: “En azından son günlerini evinde, ailesiyle geçirsin istiyoruz. Doktorlar yapacakları bir şey olmadığı söylüyor. Kendisini göremiyoruz. Bir an evvel ailesine kavuşsun.”

Kaynak: Bianet

İ
İlginizi çekebilir